Home / EKONOMIKA / Rozkol medzi USA a Čínou môže podľa Lagardovej oslabiť hospodársky rast a podporiť infláciu

Rozkol medzi USA a Čínou môže podľa Lagardovej oslabiť hospodársky rast a podporiť infláciu

18.4.2023 (SITA.sk) – Šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová v pondelok varovala, že rozdelenie svetovej ekonomiky na súperiace skupiny vedené Spojenými štátmi a Čínou môže spôsobiť destabilizáciu globálneho obchodu, zvýšenie inflácie a oslabenie hospodárskeho rastu.

Lagardová pripomenula, že ekonomické údaje spätne do roku 1900 dokazujú, že „geopolitické riziká viedli vždy k vyššej inflácii. Poznamenala, že ceny „majú tendenciu stúpať, keď krajiny zastavia alebo obmedzia obchodovanie s rivalmi a hľadajú dodávky doma alebo u spojeneckých krajín“.

Podľa nej môže byť ťažké prerušiť takéto vzťahy a poukázala na skutočnosť, že Európa sa napríklad spolieha na Čínu v súvislosti s 98 % minerálov vzácnych zemín, ktoré sa okrem iných produktov používajú v mobilných telefónoch a pevných diskoch počítačov.

Ak by sa svetové dodávateľské reťazce rozdelili podľa geopolitických línií, Lagardová varuje, že spotrebiteľské ceny by mohli vzrásť o 5 % v krátkodobom horizonte a o 1 % v dlhodobom horizonte. Lagardová tiež povedala, že Spojené štáty nemôžu považovať za samozrejmosť pokračujúcu úlohu amerického dolára ako hlavnej meny pre svetový obchod, aj keď zatiaľ zostáva nespochybnená.

Viac k témam: Inflácia
Zdroj: SITA.sk – Rozkol medzi USA a Čínou môže podľa Lagardovej oslabiť hospodársky rast a podporiť infláciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *