Home / EKONOMIKA / Rast slovenskej ekonomiky by sa mal v druhom štvrťroku spomaliť, predpokladá rozpočtová rada

Rast slovenskej ekonomiky by sa mal v druhom štvrťroku spomaliť, predpokladá rozpočtová rada

17.4.2023 (SITA.sk) – V porovnaní s februárovou prognózou by mal byť rast ekonomiky v druhom štvrťroku pomalší. Konštatuje to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Nadol Slovensko ťahá podľa rady vládna spotreba a investície, kým export prekvapuje skôr pozitívne. Zároveň lepšie predošlé štvrťroky vytvorili silnejší základ pre rast v tomto roku.

Preto z aktuálnych odhadov nevyplýva prehodnotenie rastu ekonomiky v tomto roku oproti prognóze. Ekonomiku môže podporiť aj lepší vývoj zamestnanosti.

Export by mal rásť rýchlejšie

V druhom štvrťroku ekonomika Slovenska podľa odhadov RRZ mierne rastie. Medzikvartálne tempo 0,5 % je zatiaľ o niečo rýchlejšie ako začiatkom roka.

„Vo februárovej prognóze sme odhadovali nárast o 1 %. Nižší odhad oproti prognóze je spôsobený zmiernením rastu investícií, nižším rastom reálnych vládnych výdavkov a nižšou tvorbou zásob. Naopak, rýchlejšie by mal rásť náš export,“ konštatuje rada.

Napriek tomu, že rast v druhom štvrťroku zatiaľ zaostáva za očakávaniami, tempo expanzie v predošlom období, najmä koncom roka 2022, ich prekonalo.

Preto z celoročného hľadiska nateraz z odhadu nevyplýva dôvod na prehodnotenie rastu ekonomiky za rok 2023.

Spotrebiteľom klesli reálne príjmy

Vplyvom vysokej inflácie naďalej trpia spotrebitelia. Aj začiatkom roka im zrejme klesli reálne príjmy, preto je rast spotreby domácností v prvom polroku veľmi utlmený.

Investície zatiaľ ťažia z rastu čerpania fondov EÚ, ale iné investičné výdavky najmä v oblasti stavebníctva smerujú k spomaleniu, čo súvisí s ťažšou dostupnosťou financovania bývania a výstavby a otáčaním vývoja na realitnom trhu.

Vládne výdavky odhaduje RRZ s nominálnym nárastom o 9 % medziročne. No pre vysokú infláciu ide v reálnom vyjadrení o pokles.

Exportérom by sa malo podľa rady dariť o niečo viac, nakoľko sa zmierňujú úzke hrdlá v dodávateľských reťazcoch a globálna inflácia klesá. Z toho plynie už menší pesimizmus na strane spotrebiteľov a firiem.

Inflácia a vojna tlmia rast

Ekonomika EÚ sa v tomto roku podľa najnovšej predikcie MMF nachádza v pásme krehkého rastu.

Rast ekonomík tlmí podľa rozpočtovej rady vysoká inflácia, stále prítomná neistota z dôvodu konfliktu na Ukrajine a sprísňovanie menovej politiky, ako aj úverových štandardov bánk.

Pri pokračujúcom raste ekonomiky firmy cítia potrebu ďalej najímať pracovnú silu, pričom rast zamestnanosti by mal mierne prekonať očakávania rady.

Viac k témam: Hospodársky rast, Inflácia
Zdroj: SITA.sk – Rast slovenskej ekonomiky by sa mal v druhom štvrťroku spomaliť, predpokladá rozpočtová rada © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Opozícia pácha v zahraničí „ekonomickú vlastizradu“, podľa Fica Šimečka otočil a Ódorova vláda sa správala ako lenivé vši (video)

Premiér zároveň zdôraznil, že vláda momentálne komunikuje s Bruselom čisto „na technickej úrovni".

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *