Home / SVET / USA by mali prestať podporovať vojnu na Ukrajine, brazílsky prezident predostrel Si Ťin-pchingovi svoj návrh

USA by mali prestať podporovať vojnu na Ukrajine, brazílsky prezident predostrel Si Ťin-pchingovi svoj návrh

15.4.2023 (SITA.sk) – Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v sobotu povedal, že by Spojené štáty mali prestať podporovať vojnu na Ukrajine. Vyjadril sa tak počas svojej návštevy Číny, kde rokoval s jeho tamojším náprotivkom Si Ťin-pchingom. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Spojené štáty musia prestať podporovať vojnu a začať hovoriť o mieri; Európska únia musí začať hovoriť o mieri, aby sme mohli presvedčiť (Vladimira) Putina a (Volodymyra) Zelenského, že mier je v záujme všetkých a že vojna je zatiaľ zaujímavá len pre nich dvoch,“ povedal Lula novinárom v Pekingu.

Lula tiež prezradil, že počas rokovaní so Sim diskutovali aj o myšlienke vytvorenia skupiny lídrov „ochotných nájsť spôsob, ako dosiahnuť mier“.

„Mám teóriu, ktorú som už obhajoval s (Emmanuelom) Macronom, s Olafom Scholzom z Nemecka a s (Joeom) Bidenom a včera sme podrobne diskutovali so Si Ťin-pchingom. Je potrebné vytvoriť skupinu krajín ochotných nájsť spôsob, ako dosiahnuť mier,“ vyhlásil brazílsky prezident.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Washington bol doteraz skeptický voči čínskemu pokusu byť mierotvorcom medzi Ruskom a Ukrajinou, pripomína CNN s tým, že svoje úsilie zameral na podporu Kyjevu.

Viac k témam: Brazílsky prezident, Čínsky prezident, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: SITA.sk – USA by mali prestať podporovať vojnu na Ukrajine, brazílsky prezident predostrel Si Ťin-pchingovi svoj návrh © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *