Home / EKONOMIKA / Viac ako polovica mladých ľudí si hľadala prácu cez známych a priateľov

Viac ako polovica mladých ľudí si hľadala prácu cez známych a priateľov

15.4.2023 (SITA.sk) – Najviac zamestnaných mladých ľudí si prácu hľadalo prostredníctvom známych a priateľov, a tiež cez pracovné portály. V oboch prípadoch ide o takmer polovicu všetkých zamestnaných účastníkov prieskumu Mladí ľudia a trh práce, ktorý pre Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVaM) zrealizovala Rada mládeže Slovenska na vzorke 702 respondentov.

Spôsob hľadania práce

Dáta zozbierala agentúra Focus v dňoch 21. októbra až 6. novembra 2022 na reprezentatívnej vzorke mladých ľudí vo veku od 18 do 29 rokov.

Pri otázke o spôsobe hľadania práce si respondenti mohli zvoliť viacero odpovedí. Nezamestnaní respondenti preferovali pracovné portály, ktoré uviedlo viac ako 80 percent z nich.

Prácu si tiež hľadajú aj s pomocou Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, robí to 61 percent nezamestnaných mladých ľudí.

Služby Úradu práce

Zo zamestnaných respondentov 27 percent priamo oslovovalo firmy, kde mali záujem pracovať, a rovnaké percento sa obrátilo na svojich rodinných príslušníkov.

Ďalších 11 percent opýtaných využilo služby Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a 5 percent respondentov uvádzalo, že pri hľadaní zamestnania využívali tlačené inzeráty.

Cez učiteľov si prácu hľadalo 6 percent zamestnaných mladých ľudí. Iní spôsob hľadania práce uviedli 4 percentá opýtaných.

Išlo napríklad o respondentov, ktorí absolvovali stáž a ostali na danom pracovisku pracovať na trvalý pracovný pomer, taktiež hľadanie práce prostredníctvom sociálnych sietí a inzerátov na internete, ale napríklad aj o respondentov, ktorých si zamestnávateľ vyhľadal a oslovil ich.

Pomocou známych

Prostredníctvom známych a priateľov sa usilovalo nájsť si prácu 52 percent respondentov. Ďalších 23 percent to skúšalo cez svojich rodinných príslušníkov.

Firmy, v ktorých mali záujem pracovať priamo oslovilo 16 percent nezamestnaných mladých ľudí a 7 percent používalo na hľadanie práce tlačené inzeráty.

Iné spôsoby uvádzali 3 percentá opýtaných, medzi nimi prevládalo hľadanie práce na sociálnych sieťach v skupinách týkajúcich sa práce. Nik z nezamestnaných respondentov si nehľadal prácu prostredníctvom svojich učiteľov.

Viac k témam: Prieskum
Zdroj: SITA.sk – Viac ako polovica mladých ľudí si hľadala prácu cez známych a priateľov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *