Home / SLOVENSKO / Francúzi pôjdu do dôchodku neskôr, odbory sa zaviazali na pokračovanie v opozícii voči reforme 

Francúzi pôjdu do dôchodku neskôr, odbory sa zaviazali na pokračovanie v opozícii voči reforme 

15.4.2023 (SITA.sk) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu nadránom podpísal zákon, ktorý zvyšuje vek odchodu do dôchodku zo 62 rokov na 64. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, čo francúzska Ústavná rada schválila nepopulárny plán. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Začiatok platnosti

Ústavná rada v piatok zamietla opozičnú výzvu na referendum v súvislosti s odchodom do dôchodku. Tiež však neprijala niektoré aspekty predloženej dôchodkovej reformy odkazujúc na právne chyby.

Minister práce Olivier Dussopt sa vyjadril, že očakáva, že reforma vstúpi do platnosti začiatkom septembra.

Po rozhodnutí rady demonštranti zapaľovali v Paríži ohne a polícia zatkla 112 ľudí. Protesty vo Francúzsku sa v súvislosti s dôchodkovou reformou konajú už od januára.

Kolaps systému

Odbory sa zaviazali, že budú pokračovať v opozícii voči reforme a vyzvali pracovníkov vo Francúzsku, aby sa 1. mája vrátili do ulíc.

Macron argumentuje, že zmeny sú nevyhnutné na zabránenie kolapsu dôchodkového systému. V marci vláda využila špeciálnu ústavnú právomoc na presadenie reformy bez hlasovania.

Viac k témam: Dôchodok, Francúzsky prezident
Zdroj: SITA.sk – Francúzi pôjdu do dôchodku neskôr, odbory sa zaviazali na pokračovanie v opozícii voči reforme  © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *