Home / SVET / Popol zo sopky na Kamčatke pokryl niekoľko dedín, na Aljaške museli zrušiť desiatky letov (video)

Popol zo sopky na Kamčatke pokryl niekoľko dedín, na Aljaške museli zrušiť desiatky letov (video)

14.4.2023 (SITA.sk) – Pre erupciu sopky Šiveluč na ruskom polostrove Kamčatka musela letecká spoločnosť Alaska Airlines zrušiť viacero letov v americkom štáte Aljaška. Aerolinky uviedli, že pre mohutný oblak popola len do štvrtkového poludnia zrušili 28 letov.

„Naďalej monitorujeme oblak popola a v závislosti od jeho polohy, pohybu a načasovania možno budeme musieť zrušiť ďalšie lety,“ uviedla vo vyhlásení spoločnosť so sídlom v Seattli.

Najväčší spad popola za takmer 60 rokov

Erupcie jednej z najaktívnejších sopiek na Kamčatke sa začali v utorok skoro ráno. Vulkán vychrlil oblak popola do výšky 20 kilometrov a ten pokryl niekoľko dedín. Oblak sa rozprestieral cez 500 kilometrov územia.

Geofyzikálna služba Ruskej akadémie vied uviedla, že popol dopadol na 108-tisíc kilometrov štvorcových územia. Vedci opísali spad ako najväčší za ostatných takmer 60 rokov. Obec Kľuči, ktorá sa nachádza zhruba 50 kilometrov od sopky, pokryla osemcentimetrová vrstva popola.

Popol by mohol zastaviť prúdový motor

Sopečný popol je hranatý a ostrý a používa sa ako priemyselné brusivo. Prášková hornina môže spôsobiť zastavenie prúdového motora.

Kamčatka je jednou z najkoncentrovanejších oblastí geotermálnej aktivity na svete. Nachádza sa tam približne 30 aktívnych sopiek.

Viac k témam: Kamčatka, Výbuch sopky, Zrušené lety
Zdroj: SITA.sk – Popol zo sopky na Kamčatke pokryl niekoľko dedín, na Aljaške museli zrušiť desiatky letov (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *