Home / EKONOMIKA / Kriminalisti zadržali takmer päť a pol tony nelegálneho tabaku, škodu pre štát vyčíslili na necelých 650-tisíc eur

Kriminalisti zadržali takmer päť a pol tony nelegálneho tabaku, škodu pre štát vyčíslili na necelých 650-tisíc eur

13.4.2023 (SITA.sk) – Kriminálny úrad Finančnej správy (KÚFS) zadržal temer päť a pol tony nelegálneho tabaku. Škoda pre štát je predbežne vyčíslená na necelých 650-tisíc eur. V rámci akcie Drotár v Žilinskom kraji zadržali na mieste aj dve osoby. Jednému z páchateľov už bolo vznesené i obvinenie zo spáchania zločinu krátenia dane a poistného.

Nelegálna výroba cigariet

V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov. Jedna z osôb by mala byť zapojená do organizovaného zločinu spojeného s nelegálnou výrobou cigariet na území Európskej únie. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Martina Rybanská.

Kriminalisti finančnej správy počas akcie Drotár odhalili ďalší prípad nezákonného skladovania a distribúcie tabakovej suroviny do iných členských štátov. Vykonali prehliadku nebytových a skladových priestorov. Tie si prenajímala obchodná spoločnosť, ktorá deklarovala, že sa v nich nachádza hnojivo. Namiesto neho však príslušníci KÚFS našli v 36 krabiciach viac ako 5,4 tony tabakovej suroviny,“ uvádza finančná správa.

Registračná povinnosť k dani

Obchodná spoločnosť ale neplnila registračnú povinnosť k dani z tabakových výrobkov a hoci vykonávala obchodnú činnosť, podávala nulové daňové priznanie na DPH.

Nelegálnou činnosťou podľa predbežných odhadov páchatelia okradli štát na spotrebnej dani z tabakových výrobkov o 547-tisíc eur a na DPH o ďalších 100-tisíc eur,“ informuje finančná správa.

Viac k témam: Krátenie dane, Krimi, Organizovaný zločin, Pašovaný tabak, Zadržanie
Zdroj: SITA.sk – Kriminalisti zadržali takmer päť a pol tony nelegálneho tabaku, škodu pre štát vyčíslili na necelých 650-tisíc eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Parlament schválil zvýšenie humanitárnej pomoci pri živelných pohromách na 1 500 eur, viac dostanú aj obete domáceho násilia 

Parlament o nej rokoval v zrýchlenom konaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *