Home / SLOVENSKO / Súd zastavil stíhanie zosnulého Kropila v korupčnej kauze Dobytkár, vypovedať prišli ďalší svedkovia

Súd zastavil stíhanie zosnulého Kropila v korupčnej kauze Dobytkár, vypovedať prišli ďalší svedkovia

12.4.2023 (SITA.sk) – V korupčnej kauze známej ako Dobytkár v stredu na pojednávaní na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici vypovedajú ďalší svedkovia.

Súdu doručili úmrtný list

V úvode predseda senátu oboznámil prítomných o úmrtí obžalovaného Ľubomíra Kropila, jeho obhajca doručil úmrtný list svojho klienta, ktorý zomrel 8. marca. Súd z tohto dôvodu rozhodol o zastavení trestného stíhania proti nemu, preto v kauze zostalo obžalovaných sedem z pôvodne ôsmich obžalovaných fyzických osôb a päť právnických osôb.

Tieto mali podľa obžaloby páchať trestnú činnosť súvisiacu s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA).

Kauza Dobytkár a jej obvinení

Úrad špeciálnej prokuratúry podal v kauze Dobytkár obžalobu ešte v auguste 2021 na osem fyzických osôb a päť právnických osôb.

V kauze korupcie spojenej s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou čelia obžalobe nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, finančník Martin Kvietik, podnikateľ Peter Kuba, bývalý generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, veterinár Ľubomír Kropil, právnik Milan Kopriva a bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas.

Jednotlivé skutky v obžalobe sa týkajú najmä korupčných trestných činov a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

V rámci aktuálneho súdneho procesu čiastočne priznal spáchanie trestných činov nepriamej korupcie, resp. podplácania obžalovaný veterinár Ľubomír Kropil. Trestné činy prijímania úplatku a legalizácie príjmov z trestnej činnosti poprel.

Vinu vo všetkých skutkoch priznal obžalovaný bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas. Vyhlásenie obžalovaného Viktora Mikasa o vine súd prijal a vyhlásil, že dokazovanie sa v jeho prípade nevykoná a súd bude rokovať iba o výroku o treste. Zvyšní obžalovaní vinu popierajú.

Viac k témam: Akcia „Dobytkár“, Korupcia, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Súd zastavil stíhanie zosnulého Kropila v korupčnej kauze Dobytkár, vypovedať prišli ďalší svedkovia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *