Home / SVET / Taliansko znížilo prognózu hospodárskeho rastu na budúci rok, ekonomika vykazuje dávku odolnosti a vitality

Taliansko znížilo prognózu hospodárskeho rastu na budúci rok, ekonomika vykazuje dávku odolnosti a vitality

11.4.2023 (SITA.sk) – Talianska vláda znížila prognózu hospodárskeho rastu na budúci rok. Zohľadnila pritom negatívny vplyv rastúcich úrokových sadzieb, dopady vojny na Ukrajine a lokalizované krízy v medzinárodnom bankovom a finančnom systéme.

Predpoveď HDP

Ministerstvo financií vo svojom ekonomickom a finančnom dokumente, ktorý v utorok odobril kabinet, predpovedá rast hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2024 o 1,5 percenta, pričom v novembri prognózovalo 1,9 percenta.

Prognózu HDP na rok 2023 však zvýšilo na 1 percento z predchádzajúcich 0,6 percenta.

Rast ekonomiky

„Čelíme veľkým výzvam, od klimatických zmien až po demografický pokles talianskej populácie, ale aj významným príležitostiam na otvorenie novej fázy rastu pre našu krajinu,“ povedal minister hospodárstva a financií Giancarlo Giorgetti.

Ministerstvo okrem iného poznamenalo, že talianska ekonomika vykazuje „značnú dávku odolnosti a vitality“. Najnovšie ukazovatele, vrátane indexov dôvery pre rodiny a podniky, ukazujú, že v prvých mesiacoch tohto roku začala ekonomika opäť rásť.

Viac k témam: HDP, Inflácia, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Taliansko znížilo prognózu hospodárskeho rastu na budúci rok, ekonomika vykazuje dávku odolnosti a vitality © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby priznáva vražednú kampaň proti spolupracovníkom Kremľa

Oficiálne sa k tomu nepriznáme. Zároveň však môžem ponúknuť niektoré podrobnosti, uviedol Vasyl Maľuk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *