Home / SLOVENSKO / Trestne stíhaný notár čelí aj disciplinárke, spreneveriť mal takmer dva milióny eur

Trestne stíhaný notár čelí aj disciplinárke, spreneveriť mal takmer dva milióny eur

11.4.2023 (SITA.sk) – Košický notár Vojtech K., ktorý je obžalovaný pre obzvlášť závažný zločin sprenevery, čelí zároveň aj disciplinárnemu stíhaniu.

Ako vyplýva z rozpisu súdnych pojednávaní, Najvyšší správny súd SR sa jeho prípadom bude zaoberať na pojednávaní 6. júna.

Porušenie povinnosti notára

„Návrh sa týka porušenia povinnosti notára zachovávať mlčanlivosť o všetkých skutočnostiach, o ktorých sa dozvedel pri výkone notárskej činnosti, ak osobitný predpis na úseku predchádzania a odhaľovania legalizácie príjmov z trestnej činnosti a financovania terorizmu neustanovuje inak,“ zdôvodnila podanie disciplinárneho návrhu Notárska komora SR.

Doplnila, že navrhované disciplinárne opatrenie je v prípade Vojtecha K. peňažná pokuta.

Obžalovaný zo sprenevery

Prokurátorka Okresnej prokuratúry Košice I podala ešte vo februári 2022 na Vojtecha K. obžalobu za obzvlášť závažný zločin sprenevery. Podľa obžaloby s finančnými prostriedkami, ktoré prijal do notárskej úschovy, nakladal v rozpore s účelom, na ktorý mu boli zverené.

Konkrétne ich prevádzal na svoje súkromné účty, následne do stávkovej spoločnosti alebo elektronickej peňaženky, prípadne ich zaslal priamo stávkovej spoločnosti. Svojim klientom tak spôsobil škodu v celkovej výške 1 796 975 eur.

Únos sa nepotvrdil

Vojtech K. sa v priebehu prípravného konania obhajoval tým, že sa stal obeťou vydieračského únosu, pri ktorom mal prísť až o štyri milióny eur a pre tento účel použil peniaze. Podľa orgánov činných v trestnom konaní sa však žiadny únos vyšetrovaním nepotvrdil.

Prokuratúra pre Vojtecha K. navrhuje nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní 10 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia, trest prepadnutia majetku a ochranný dohľad. Takisto by mal uhradiť poškodeným spôsobenú škodu.

Viac k témam: disciplinárne stíhanie, Notár, Sprenevera, Súdy, Trestné stíhanie
Zdroj: SITA.sk – Trestne stíhaný notár čelí aj disciplinárke, spreneveriť mal takmer dva milióny eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *