Home / SVET /  Nemôžete prepisovať históriu, odkazuje Varšave izraelský minister školstva Bennett

 Nemôžete prepisovať históriu, odkazuje Varšave izraelský minister školstva Bennett

JERUZALEM 5. februára (WebNoviny.sk) – Na návštevu Poľska príde v stredu izraelský minister školstva Naftali Bennett. Celkom nediplomaticky v pondelok v predstihu ohlásil, že jej hlavnou témou bude nový poľský zákon, podľa ktorého by malo byť trestné hovoriť o podiele Poliakov na holokauste, či používať termín „poľské koncentračné tábory“.

„Poviem to veľmi jasne: Minulosť sa nedá prepísať a budúcnosť by sme mali písať spoločne,“ ozrejmil v pondelok Bennett, s akým odkazom príde do Varšavy. Podľa neho sa nijako nedá spochybňovať fakt, že hoci tisícky Poliakov počas druhej svetovej vojny Židom pomáhali, mnohí iní Poliaci sa zas podieľali na ich prenasledovaní.

Odporúčame:
Poľsko sa podľa Dudu na holokauste nepodieľalo, situáciu s Izraelom budú riešiť aj historici

Podľa zákona, ktorý schválili už obe komory poľského parlamentu a čaká na podpis prezidenta, by malo za použitie termínu „poľský koncentračný tábor“ či za obviňovanie Poliakov v súvislosti s holokaustom hroziť až trojročné väzenie.

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť argumentuje, že keď niekto hovorí o poľských koncentračných táboroch, znamená to, že z ich existencie obviňuje Poliakov, pričom tými, kto koncentračné tábory aj na poľskom území zriaďovali, boli Nemci.

Podľa historikov však slovné spojenie „poľský koncentračný tábor“ hovorí iba o tom, že daný koncentračný tábor sa nachádzal na území Poľska, a zákaz používania takejto formulácie, ale najmä opisovania roly samotných Poliakov pri holokauste, by obmedzoval možnosť slobodného vedeckého bádania.

Viac k témam: Izreal, koncentračný tábor, Naftali Bennett, Poľsko, školstvo
Zdroj: Webnoviny.sk –  Nemôžete prepisovať históriu, odkazuje Varšave izraelský minister školstva Bennett © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi pripravujú ofenzívu v Záporožskej oblasti, chcú Ukrajincom prerušiť logistické trasy

Vo vysielaní národnej televízie to povedal hovorca ukrajinských síl na juhu krajiny Vladyslav Vološyn.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *