Home / SLOVENSKO / Po Veľkej noci sa začína osemdňová oktáva Kristovho zmŕtvychvstania

Po Veľkej noci sa začína osemdňová oktáva Kristovho zmŕtvychvstania

10.4.2023 (SITA.sk) – Po Veľkej noci nasleduje osemdňová oktáva Kristovho zmŕtvychvstania, ktorá pozostáva z týždňa bezprostredne po Veľkej noci a končí sa Nedeľou Božieho milosrdenstva.

V minulosti sa nazývala Biela nedeľa, keďže v roku 389 cisár Theozodius Veľký (379-395) vyhlásil celotýždenné svätenie veľkonočných sviatkov, aby novopokrstenci, ktorí počas tejto oktávy nosili svoje biele krstné rúcho, mohli dostávať ďalšie ponaučenie z kresťanskej náuky.

Biele krstné rúcho sa slávnostne odkladalo v posledný deň veľkonočnej oktávy, ktorá potom dostala názov Dominica in albis deponendis (Nedeľa odkladania bieleho rúcha, t. j. Biela nedeľa).

V Ríme sa odkladanie bieleho rúcha slávnostne vykonávalo v Lateránskej bazilike. Týždeň trvajúce svätenie Veľkej noci sa postupne skracovalo na tri, neskoršie na dva dni a od roku 1951 už ani Veľkonočný pondelok nie je prikázaným sviatkom.

Viac k témam: oktáva Kristovho zmŕtvychvstania, Veľká noc
Zdroj: SITA.sk – Po Veľkej noci sa začína osemdňová oktáva Kristovho zmŕtvychvstania © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najpočúvanejším slovenským rádiom je Rádio Expres nasledované verejnoprávnym Rádiom Slovensko

Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň" predstavuje 84,1 percenta čo je 3 726 000 poslucháčov vo veku 14 - 79 rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *