Home / SVET / Medzinárodný Červený kríž potvrdil kontakt s Ruskom v súvislosti s deportovanými deťmi z Ukrajiny, pracuje na ich návrate

Medzinárodný Červený kríž potvrdil kontakt s Ruskom v súvislosti s deportovanými deťmi z Ukrajiny, pracuje na ich návrate

8.4.2023 (SITA.sk) – Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) oznámil, že bol v kontakte s ruskou predstaviteľkou podozrivou zo spáchania vojnových zločinov, keďže pracuje na návrate ukrajinských detí, ktoré boli deportované do Ruska. Kontakty MVČK s komisárkou pre práva detí pri úrade ruského prezidenta Mariou Ľvovou-Belovou znamenali prvé potvrdenie medzinárodnej intervencie na vysokej úrovni s cieľom zjednotiť rodiny s deťmi, ktoré boli násilne deportované.

Únosy detí do Ruska

Hovorca MVČK Jason Straziuso uviedol, že organizácia je v kontakte so spomenutou komisárkou, aby „obnovila kontakty medzi oddelenými rodinami a uľahčila zjednotenie tam, kde je to možné“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Medzinárodný trestný súd (ICC) pred tromi týždňami vydal zatykač na ruského vodcu Vladimira Putina a Ľvovú-Belovú za vojnové zločiny v súvislosti s ich rolou pri únosoch detí do Ruska počas vojny na Ukrajine.

Správa vyšetrovacej komisie OSN o Ukrajine zasa uviedla, že existujú dôkazy o nezákonnom prevoze stoviek ukrajinských detí do Ruska. Ukrajinská vláda uviedla, že od začiatku vojny do Ruska odvliekli takmer 20-tisíc detí.

Adoptované ukrajinské deti

Ľvová-Belová uviedla, že od februára minulého roka Rusko prijalo viac ako päť miliónov Ukrajincov vrátane 700-tisíc detí, všetky s rodičmi, príbuznými alebo zákonnými zástupcami, s výnimkou dvoch tisícok z detských domovov na východe Donbasu.

Do dnešného dňa bolo podľa nej vrátených do svojich detských domovov asi 1300 detí, 400 bolo poslaných do ruských sirotincov a 358 bolo umiestnených do pestúnskej starostlivosti. Tvrdila, že žiadne ukrajinské deti neboli adoptované.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Únos detí, vojenská invázia, Vojnové zločiny
Zdroj: SITA.sk – Medzinárodný Červený kríž potvrdil kontakt s Ruskom v súvislosti s deportovanými deťmi z Ukrajiny, pracuje na ich návrate © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *