Home / SLOVENSKO / Situácia s Rómami sa desaťročia nemení, KDH žiada ohodnotenie práce pastoračných pracovníkov v rómskych komunitách

Situácia s Rómami sa desaťročia nemení, KDH žiada ohodnotenie práce pastoračných pracovníkov v rómskych komunitách

6.4.2023 (SITA.sk) –  Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) požaduje, aby práca pastoračných pracovníkov v rómskych komunitách bola finančne ohodnotená a postavená na úroveň práce komunitných a sociálnych pracovníkov. Ohodnotená má byť nielen z financií získaných z európskych projektov, ale mala by sa stať trvalou súčasť štátneho rozpočtu.

Situácia s Rómami sa nezmenila

Expertka KDH na sociálnu oblasť a rodinnú politiku Martina Holečková zdôraznila, že napriek veľkým projektom a financiám sa situácia s Rómami v mnohých aspektoch za celé desaťročia nezmenila.

Naopak, dlhodobá mravčia a vytrvalá práca cirkví sa javí ako jedna z najefektívnejších. Navyše, táto skutočnosť je preukázaná aj na základe štúdie Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied SIRONA 2010,“ prízvukovala. Rómska menšina na Slovensku podľa nej potrebuje viac pozornosti a adresných riešení.

Výrazná menšina

Na 8. apríla pripadá Medzinárodný deň Rómov. Holečková poukazuje na to, že Rómovia žijú v Európe už storočia a predstavujú výraznú menšinu, no napriek tomu je pre mnohých ich história, život a kultúra veľké tabu.

Veľký počet Rómov je marginalizovaný z dôvodu svojej etnickej príslušnosti a aj sociálnej situácie, pričom na Slovensku ich žije odhadom takmer pol milióna.

Medzinárodný deň Rómov nie je len pre Rómov. Vyjadrujeme úctu práci všetkých, ktorí sa angažujú na poli pozdvihnutia rómskeho národa a vyjadrujeme úctu k tomuto národu, ktorý žije spolu s nami tu, v strednej Európe,“ uzavrela Holečková.

Viac k témam: Cirkev, Rómovia, rómska komunita, Sociálni pracovníci
Zdroj: SITA.sk – Situácia s Rómami sa desaťročia nemení, KDH žiada ohodnotenie práce pastoračných pracovníkov v rómskych komunitách © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Union vzdeláva odbornú verejnosť, začínajúcim lekárom posiela unikátnu brožúru KOMPAS

Na celom Slovensku intenzívne vnímame nedostatok ambulantných lekárov – čím skôr sa preto absolventi univerzít dostanú do praxe, tým lepšie pre pacientov čakajúcich na zdravotnú starostlivosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *