Home / EKONOMIKA / Dôchodcovia žijúci mimo krajín EÚ musia zaslať potvrdenie o žití, je to podmienka na vyplatenie dôchodku

Dôchodcovia žijúci mimo krajín EÚ musia zaslať potvrdenie o žití, je to podmienka na vyplatenie dôchodku

5.4.2023 (SITA.sk) – Dôchodcovia s bydliskom v štátoch, ktoré nepatria k štátom Európskej únie, nežijú ani vo Švajčiarsku alebo v Spojenom kráľovstve, majú do 15. apríla tohto roka povinnosť doručiť Sociálnej poisťovni potvrdenie o žití.

Preukázanie žitia

Preukázanie žitia je podmienkou na vyplatenie dôchodku do štátov mimo Európskej únie. Tam ho Sociálna poisťovňa dôchodcom zasiela spätne na štvrťročnej báze po predchádzajúcom doručení potvrdenia o žití. V tlačovej správe na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Dôchodcovia z krajín mimo EÚ

Dôchodcovia v štátoch, ktoré sa riadia koordinačnými nariadeniami Európskej únie, okrem Českej republiky, zasielajú potvrdenia o žití len raz ročne v januári. Tlačivo k potvrdeniu o žití, ktoré majú do 15. apríla Sociálnej poisťovni doručiť dôchodcovia z krajín mimo EÚ, musí byť riadne vyplnené a vlastnoručne podpísané.

Podpis pritom nesmie byť starší ako jeden mesiac pred jeho zaslaním Sociálnej poisťovni a súčasne musí byť úradne overený, napríklad notárom alebo zamestnancom príslušnej inštitúcie sociálneho zabezpečenia v danom štáte.

Tlačivá k potvrdeniu o žití zaslala Sociálna poisťovňa týmto dôchodcom ešte v januári. V rôznych jazykoch sú k dispozícii na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Viac k témam: Dôchodcovia, Dôchodky, Potvrdenie o žití
Zdroj: SITA.sk – Dôchodcovia žijúci mimo krajín EÚ musia zaslať potvrdenie o žití, je to podmienka na vyplatenie dôchodku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Konzultant by musel denne na Rašiho ministerstve odpracovať 33 hodín, podľa Remišovej to počítali „smeráckou konštantou“

Remišová konštatuje, že takéto počty hodín môžu reálne traja ľudia odpracovať iba ak na inej planéte a v inom časopriestore.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *