Home / SVET / Fínsko vstupuje do NATO a stane sa 31. členom vojenskej aliancie

Fínsko vstupuje do NATO a stane sa 31. členom vojenskej aliancie

3.4.2023 (SITA.sk) – Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg oznámil, že Fínsko sa v utorok stane 31. členom vojenskej aliancie.

„Toto je historický týždeň,“ povedal Stoltenberg novinárom v predvečer stretnutia ministrov zahraničia NATO v Bruseli.

Historický moment pre Fínsko

V utorok popoludní „po prvý raz vztýčime fínsku vlajku tu v sídle NATO. Bude to dobrý deň pre bezpečnosť Fínska, severskú bezpečnosť a pre NATO ako celok,“ vyhlásil. Ako tiež povedal, dúfa, že Švédsko bude nasledovať v najbližších mesiacoch.

Turecko, ktoré ako posledné ratifikovalo fínske členstvo v NATO, v utorok odovzdá oficiálne dokumenty americkému ministrovi zahraničia Antonymu Blinkenovi. Stoltenberg povedal, že potom vyzve Fínsko, aby urobilo to isté.

Na ceremónii sa zúčastnia fínsky prezident Sauli Niinistö, minister obrany Antti Kaikkonen a minister zahraničia Pekka Haavisto.

„Je to pre nás historický moment. Pre Fínsko bude najdôležitejším cieľom stretnutia zdôrazniť podporu NATO Ukrajine, keďže Rusko pokračuje v nezákonnej agresii. Snažíme sa podporovať stabilitu a bezpečnosť v celom euroatlantickom regióne,“ vyjadril sa pri tejto príležitosti šéf fínskej diplomacie.

Rusi posilnia svoju obranu

Námestník ruského ministra zahraničia Alexander Gruško na fínske členstvo reagoval s tým, že Moskva na to odpovie posilnením obrany, ak to bude nutné.

„Posilníme náš vojenský potenciál na západe a severozápade. V prípade rozmiestnenia síl iných členov NATO na území Fínska podnikneme dodatočné kroky na zaistenie vojenskej bezpečnosti Ruska,“ cituje politika tlačová agentúra RIA Novosti.

Fínsko a susedné Švédsko požiadali o členstvo v NATO v máji v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, čím sa vzdali desaťročia trvajúcej neutrality.

Švédske členstvo v aliancii ešte však neschválili ani Turecko ani Maďarsko. Pre členstvo je potrebná ratifikácia od všetkých existujúcich členov NATO.

Viac k témam: vstup do NATO
Zdroj: SITA.sk – Fínsko vstupuje do NATO a stane sa 31. členom vojenskej aliancie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *