Home / SLOVENSKO / Ja sa budem hájiť na súde a uvidíte, bude to ešte zaujímavé, povedal trnavský policajný exriaditeľ z akcie Chikara 2

Ja sa budem hájiť na súde a uvidíte, bude to ešte zaujímavé, povedal trnavský policajný exriaditeľ z akcie Chikara 2

3.4.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 3. apríla, 16:01

Bývalí policajní funkcionári, obvinení z činnosti pre drogovú skupinu budú naďalej stíhaní na slobode. Rozhodol o tom v pondelok Najvyšší súd SR, keď zamietol sťažnosť prokurátora Úradu Špeciálnej prokuratúry proti skoršiemu rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu.

Trnavský policajný exriaditeľ

Rozhodnutie súdu je právoplatné. Donedávna trnavský okresný policajný riaditeľ Rastislav G. je konkrétne obvinený zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa, prijímania úplatku a prípravy zločinu hrubého nátlaku. Bývalý trnavský krajský policajný riaditeľ Bystrík S. je zase okrem podpory zločineckej skupiny, zneužívania právomocí, a prijímania úplatku obvinený aj z vydierania.

Prokurátor žiadal pre Rastislava G. väzbu pre obavu z možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Poukazoval pritom na jeho stále väzby na iných príslušníkov Policajného zboru. Dlhoročnými kontaktami na policajtov argumentoval prokurátor aj v prípade Bystríka S, pre ktorého žiadal väzbu pre hrozbu ovplyvňovania svedkov.

Odchod do civilu

Obhajoba Rastislava G. však súdu oznámila, že má až do konca septembra dočasne pozastavený výkon služby a zároveň požiadal o odchod do civilu. Rovnako obhajca Bystríka S. argumentoval postavením mimo činnej štátnej služby.

Predseda senátu Peter Paluda v odôvodnení rozhodnutia pripomenul, že od údajnej trestnej činnosti dvojice uplynulo sedem a viac rokov. Za tú dobu pritom podľa neho nebolo preukázané ich kolúzne konanie, teda snahu ovplyvniť svedkov.

Obavy z pokračovania

Pokiaľ ide o obavu z pokračovania v trestnej činnosti Rastislava G., súd konštatoval jej neexistentnosť, preto zrušil aj prvostupňovým súdom nariadené povinnosti dohľadu probačného a mediačného úradníka a zákazu vycestovania. Poukázal pritom práve na žiadosť o odchod obvineného do civilu a pozastavenie výkonu jeho funkcie.

Bystrík S. po pondelkovom rozhodnutí súdu pre média zdôraznil, že je nevinný a preto nevidí dôvod, prečo by mal ísť do väzby.

V mojom vlastnom záujme je, aby sa moja nevina dokázala pred súdom,“ povedal. Rastislav G. v tejto súvislosti uviedol, že celá vec je cieľavedomou činnosťou voči jeho osobe. „Ja sa budem hájiť na súde a uvidíte, bude to ešte zaujímavé,“ dodal.

Preventívna väzba

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v sobotu 25. marca čiastočne vyhovel návrhu prokurátora a rozhodol o vzatí do väzby šiestich obvinených osôb (J.Ž, R.B., M.N., L.K., Ľ.K. a T.Z.), ktoré sú stíhané v rámci policajnej akcie Chikara 2.

Dôvodom väzby u obvinených bola obava z pokračovania v trestnej činnosti, teda preventívna väzba. V prípade troch obvinených vrátane Rastislava G. a Bystríka S. však sudca rozhodol o prepustení zo zadržania na slobodu, a to napriek tomu, že uznesenia o vznesení obvinení v prípade všetkých obvinených označil za dôvodné.

V rámci akcie Chikara 2 obvinili policajti spolu 16 osôb, pričom niektoré z viacerých trestných činov súbežne. Konkrétne čelí 14 osôb obvineniu zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, štyri osoby zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, dve osoby zo zločinu prijímania úplatku, dve aj z prečinu podplácania. Jedna osoba je obvinená aj zo zločinu hrubého nátlaku v štádiu prípravy a jedna osoba aj zo zločinu vydierania.

Počas policajnej akcie zadržali 10 obvinených osôb, pričom v jednom prípade išlo o činného príslušníka Policajného zboru – riadiaceho funkcionára zaradeného na Okresnom riaditeľstve Policajného zboru v Trnave (Rastislav G.). Taktiež bol zadržaný aj jeden bývalý príslušník polície, v súčasnosti zaradený v riadiacej funkcii na Centre podpory Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave (Bystrík S.).

Viac k témam: Akcia Chikara 2, Drogová trestná činnosť, Preventívna väzba, prijímanie úplatku, Súdy, Vydieranie, Zneužitie právomoci verejného činiteľa
Zdroj: SITA.sk – Ja sa budem hájiť na súde a uvidíte, bude to ešte zaujímavé, povedal trnavský policajný exriaditeľ z akcie Chikara 2 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Žilina si tento rok zabezpečí kosenie vo vlastnej réžii, s externou firmou nebola samospráva spokojná

Spoločnosť TSM Žilina vznikla pred tromi rokmi s cieľom postupného prevzatia a zabezpečenia činností súvisiacich s údržbou verejného priestoru od externých dodávateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *