Home / SLOVENSKO / Hygienici vyšetrili stovky vzoriek vody z domácich studní, viac ako 27 percent prekročilo limity

Hygienici vyšetrili stovky vzoriek vody z domácich studní, viac ako 27 percent prekročilo limity

30.3.2023 (SITA.sk) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava pri príležitosti Svetového dňa vody vyšetril 644 vzoriek vody z domácich studní, viac ako 27 percent z nich prekročilo limity.

Ako uvádza RÚVZ na sociálnej sieti, 22. marca mohli obyvatelia nielen Bratislavského kraja využiť bezplatné vyšetrenie vody zo studní na dva vybrané ukazovatele – dusičnany a dusitany.

Viac ako sto vzoriek nevyhovelo

Zo 644 vyšetrených vzoriek pitných vôd zo studní 176 vzoriek (27,33 percenta) nevyhovelo. „V ukazovateli dusičnany bolo prekročenie v rozsahu 50,5 mg/l – 586,0 mg/l a v ukazovateli dusitany bolo prekročenie v rozsahu 0,517 mg/l – 8,6 mg/l,“ konštatuje RÚVZ.

Najvyššiu hodnou v ukazovateli dusičnany zistili v studni v obci Čataj v okrese Senec. Najvyššiu hodnotu dusitanov zaznamenali vo vzorke vody zo studne z mesta Malacky.

Treba zistiť príčinu a zdroj znečistenia

Limitná hodnota je na základe vyhlášky ministerstva zdravotníctva pre dusičnany 50 mg/l pitnej vody a pre dusitany 0,5 mg/l pitnej vody. Pri zvýšenom množstve dusitanov alebo dusičnanov vo vode je podľa RÚVZ potrebné zistiť príčinu a zdroj znečistenia a podľa možnosti zabrániť kontaminácii.

„Riešením je čerpať vodu z iných prameňov, z hromadného zásobovania, prípadne na pitie a varenie používať balenú pitnú vodu,“ uvádza s tým, že zbaviť sa dusičnanov v pitnej vode je technicky náročné a drahé. RÚVZ vyzýva obyvateľov, aby nepoužívali vodu zo studne, pokiaľ nepoznajú jej kvalitu.

Viac k témam: Pitná voda, studňa, Svetový deň vody
Zdroj: SITA.sk – Hygienici vyšetrili stovky vzoriek vody z domácich studní, viac ako 27 percent prekročilo limity © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Deti sú najzraniteľnejšou skupinou obyvateľov, ktorá je silno ohrozená chudobou, upozorňuje detský ombudsman

Jozef Mikloško uviedol, že chudoba má hlboký dosah na emocionálne a sociálne prežívanie detí, čo vedie k vyššiemu riziku izolácie a zníženému sebavedomiu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *