Home / SVET / Medvedev útočí na Západ a hrozí jadrovou vojnou, exprezident tak reaguje na medzinárodný zatykač na Putina

Medvedev útočí na Západ a hrozí jadrovou vojnou, exprezident tak reaguje na medzinárodný zatykač na Putina

23.3.2023 (SITA.sk) – Zástupca šéfa ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev varoval vo štvrtok pred rastúcou hrozbou jadrovej vojny a kritizoval nemeckého ministra za vyhrážanie sa ruskému vodcovi Vladimirovi Putinovi zatknutím. Poznamenal, že takáto akcia by sa rovnala vyhláseniu vojny a vyvolala by ruský útok na Nemecko.

Vzťahy sa zhoršujú

Medvedev, ktorý je taktiež ruským exprezidentom, vo videu pre novinárov povedal, že vzťahy Ruska so Západom dosiahli historické dno. Na otázku, či sa hrozba jadrového konfliktu zmiernila, Medvedev odpovedal: „Nie, neznížila sa, ale narástla. Každý deň, keď Ukrajine poskytujú cudzie zbrane, približuje jadrovú apokalypsu.“

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Vo štvrtkových komentároch 57-ročný Medvedev odsúdil rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu (ICC) vydať na Putina zatykač pre obvinenia z údajnej účasti na únosoch tisícok detí z Ukrajiny. Poznamenal, že tento krok prispel ku „kolosálnemu negatívnemu potenciálu“ v už beztak veľmi napätých vzťahoch medzi Ruskom a Západom. „Naše vzťahy so Západom sú už teraz horšie ako kedykoľvek v histórii,“ povedal.

Hrozby jadrovými zbraňami

Medvedev kritizoval nemeckého ministra spravodlivosti Marca Buschmanna, ktorý minulý týždeň povedal, že Putin bude zatknutý na základe zatykača ICC, ak navštívi Nemecko.

„Predstavme si… vodca jadrovej mocnosti navštívi územie Nemecka a bude zatknutý,“ povedal Medvedev a dodal, že by to znamenalo vyhlásenie vojny Rusku. „V tomto prípade naše aktíva poletia, aby zasiahli Bundestag, kanceláriu kancelára a tak ďalej.“ Pozorovatelia interpretujú Medvedevovu rétoriku ako zjavný pokus získať priazeň Putina.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Medvedev útočí na Západ a hrozí jadrovou vojnou, exprezident tak reaguje na medzinárodný zatykač na Putina © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nehoda autobusu na diaľnici A9 si vyžiadala život štyroch ľudí, šoférmi boli Čech a Slovák (foto)

V autobuse spoločnosti Flixbus bolo v čase nehody 54 ľudí vrátane dvoch šoférov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *