Home / EKONOMIKA / Sociálna poisťovňa vytvorila pomôcku pre zamestnávateľov dlžníkov, je ním vyhľadávač chýbajúcich mesačných výkazov poistného

Sociálna poisťovňa vytvorila pomôcku pre zamestnávateľov dlžníkov, je ním vyhľadávač chýbajúcich mesačných výkazov poistného

20.3.2023 (SITA.sk) – Sociálna poisťovňa v súčasnosti postupne uplatňuje na dlžníkov, ktorí splnili podmienky, generálny pardon. Jednou z podmienok pre zamestnávateľov a zahraničné samostatne zárobkovo činné osoby je aj predloženie chýbajúcich výkazov poistného.

Vyhľadávacie okno

Sociálna poisťovňa preto pre dlžníkov-zamestnávateľov pripravila užitočnú pomôcku, a to vyhľadávač chýbajúcich mesačných výkazov poistného. V tlačovej správe o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Zamestnávateľ si do vyhľadávacieho okna zadá svoj variabilný symbol, ktorý mu pridelila Sociálna poisťovňa a klikne na Odoslať.

Splnenie povinnosti

Vyhľadávač ho okamžite informuje, či odovzdal všetky povinné mesačné výkazy poistného, alebo si túto povinnosť nesplnil. V takom prípade sa dozvie, za ktorý mesiac a rok Sociálna poisťovňa jeho výkazy poistného neeviduje.

Na základe tejto informácie má príležitosť veľmi rýchlo svoju chybu napraviť a neodovzdané povinné výkazy Sociálnej poisťovni zaslať.

„Pripomíname, že vyhľadávač zobrazuje neodovzdané mesačné výkazy poistného len za obdobie generálneho pardonu, teda pred 1. júlom 2022,“ uviedol Kontúr. Sociálna poisťovňa údaje v ňom aktualizuje týždenne.

Chýbajúce mesačné výkazy

Základnými podmienkami uplatnenia generálneho pardonu voči dlžníkovi je zaplatenie celej dlžnej sumy poistného, teda istiny a tiež predloženie chýbajúcich mesačných výkazov poistného za tzv. rozhodujúce obdobie, teda za celé obdobie pred 1. júlom 2022.

Uhradiť dlžné poistné a odovzdať mesačné výkazy je potrebné do 31. augusta 2023. Sociálna poisťovňa vtedy odpustí dlžníkovi povinnosť zaplatiť penále.

Viac k témam: Dlžníci, Generálny pardon, Zoznam dlžníkov Sociálnej poisťovne
Zdroj: SITA.sk – Sociálna poisťovňa vytvorila pomôcku pre zamestnávateľov dlžníkov, je ním vyhľadávač chýbajúcich mesačných výkazov poistného © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *