Home / EKONOMIKA / Slováci nemajú záujem o prácu vo výrobe, podniky preto plánujú prijať viac ľudí z krajín mimo Európskej únie

Slováci nemajú záujem o prácu vo výrobe, podniky preto plánujú prijať viac ľudí z krajín mimo Európskej únie

19.3.2023 (SITA.sk) – Dve tretiny výrobných podnikov na Slovensku plánujú v tomto roku zvyšovať mzdy a takmer polovica chce tiež naberať nových zamestnancov.

Nedostatok záujemcov sa budú snažiť kompenzovať pracovníkmi z krajín mimo Európskej únie. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom v tlačovej správe informovala personálna spoločnosť Grafton.

Prieskum sa uskutočnil od 5. januára do 1. februára tohto roka a zapojili sa do neho respondenti z 207 spoločností.

Väčšina firiem zvyšovala mzdy

Viac ako dve tretiny slovenských výrobných firiem v minulom roku plošne zvyšovali mzdy svojich zamestnancov a v takmer polovici firiem vzrástol aj počet pracovníkov. U 13 percent výrobných firiem sa mzdy zvyšovali individuálne a 17 percent spoločností mzdy nezvyšovalo.

Žiadna zo sledovaných firiem však vlani nepristúpila aj napriek ťažkým časom k plošnému zníženiu miezd. Pätina zamestnávateľov, ktorí plošne zvyšovali mzdy, pristúpila k tomuto kroku počas vlaňajška opakovane.

„Aj napriek turbulentnej ekonomickej situácii sa zamestnávatelia snažia kompenzovať negatívny vplyv inflácie svojim zamestnancom a zvyšujú im mzdy,“ komentuje výsledky prieskumu riaditeľ personálnej agentúry Grafton a Gi Group pre Slovensko Martin Malo.

Takmer polovica výrobných spoločností aj napriek problémom prijímala v minulom roku nových zamestnancov, viac ako tretina spoločností ich počet nemenila a 17 percent firiem svoj stav znižovalo.

Chýbajú kvalifikovaní pracovníci

V tomto roku plánuje taktiež polovica slovenských výrobných podnikov naberať nových zamestnancov, ich zníženie plánuje však len 11 percent firiem.

Nezáujem Slovákov o výrobné profesie, ale tiež nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v tejto oblasti podľa spoločnosti Grafton zdôrazňuje na slovenskom pracovnom trhu potrebu zahraničnej pracovnej sily.

„Naša krajina je však v porovnaní so západnou Európou pre cudzincov málo atraktívna, či už z hľadiska poskytovaných miezd, pracovného prostredia alebo ďalších oblastí pracovného a súkromného života,“ upozorňuje personálna spoločnosť.

Z prieskumu vyplynulo, že približne u tretiny spoločností, ktoré zamestnávajú zahraničných pracovníkov, ich potreba vlani v porovnaní s predchádzajúcim rokom stúpla, polovica zachovala ich počet na rovnakej úrovni a len u 16 percent zamestnávateľov počet zahraničných pracovníkov klesol.

Viac k témam: Prieskum, Trh práce, zamestnávanie cudzincov
Zdroj: SITA.sk – Slováci nemajú záujem o prácu vo výrobe, podniky preto plánujú prijať viac ľudí z krajín mimo Európskej únie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *