Home / SVET / Srbský prezident Vučić a kosovský premiér Kurti sa dohodli na tom, ako zrealizujú plán normalizácie vzťahov oboch krajín

Srbský prezident Vučić a kosovský premiér Kurti sa dohodli na tom, ako zrealizujú plán normalizácie vzťahov oboch krajín

19.3.2023 (SITA.sk) – Lídri Srbska a Kosova sa predbežne dohodli na implementácii Európskou úniou podporovaného plánu normalizácie ich vzťahov. Oznámil to v sobotu šéf európskej diplomacie Josep Borrell, ktorý predsedal rokovaniam.

Na tlačovej konferencii po takmer 12-hodinových rozhovoroch v severomacedónskom letovisku Ochrid Borrell novinárom povedal, že srbský prezident Aleksandar Vučić a kosovský premiér Albin Kurti „dosiahli dohodu, ako to realizovať“.

Praktické kroky

Srbsko a Kosovo sa minulý mesiac dohodli na texte jedenásťbodového plánu Európskej únie na normalizáciu vzťahov po vojne z rokov 1998 – 1999 a vyhlásení nezávislosti Kosova v roku 2008.

„Cieľom dnes bolo dohodnúť sa na tom, ako implementovať dohodu akceptovanú na ostatnom stretnutí na vysokej úrovni,“ konštatoval Borrell. „Znamená to praktické kroky v otázke, čo treba urobiť, kedy, kým a ako,“ dodal.

Kosovo v OSN

Plán EÚ vyzýva, aby obe krajiny udržiavali dobré susedské vzťahy a navzájom si uznávali oficiálne doklady a národné symboly.

Ak sa zrealizuje, zabráni Belehradu v blokovaní snahy Kosova o členstvo v Organizácii Spojených národov a iných medzinárodných organizáciách.

Dohoda, ktorú načrtli Francúzsko a Nemecko a podporujú ju USA, explicitne nevyzýva Srbsko a Kosovo na vzájomné uznanie sa.

Viac k témam: Balkán, Medzinárodné vzťahy
Zdroj: SITA.sk – Srbský prezident Vučić a kosovský premiér Kurti sa dohodli na tom, ako zrealizujú plán normalizácie vzťahov oboch krajín © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *