Home / SVET / Čínsky prezident Si Ťin-pching prvýkrát od invázie navštívi Rusko, podľa Kremľu podpíšu „dôležité bilaterálne dokumenty“

Čínsky prezident Si Ťin-pching prvýkrát od invázie navštívi Rusko, podľa Kremľu podpíšu „dôležité bilaterálne dokumenty“

17.3.2023 (SITA.sk) – Čínsky líder Si Ťin-pching budúci týždeň na pozvanie ruského vodcu Vladimira Putina navštívi Rusko. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na vyhlásenie čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Štátna návšteva Ruska

Prezident Si Ťin-pching absolvuje od 20. do 22. marca na pozvanie prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina štátnu návštevu Ruska,“ uviedla v piatok hovorkyňa čínskeho rezortu zahraničia Chua Čchun-jing.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Bude to Siho prvá návšteva Ruska odkedy Putin vlani nariadil inváziu na Ukrajinu.

Kremeľ návštevu potvrdil s tým, že lídri budú diskutovať o „strategickej spolupráci“. „Počas rozhovorov sa bude diskutovať o aktuálnych otázkach ďalšieho rozvoja komplexných partnerských vzťahov a strategickej spolupráce medzi Ruskom a Čínou. Naplánovaná je aj výmena názorov v kontexte prehlbovania rusko-čínskej spolupráce na medzinárodnej scéne,“ priblížil Kremeľ s tým, že podpíšu „niekoľko dôležitých bilaterálnych dokumentov“.

Čína odmieta odsúdiť ruský útok

Návšteva prichádza v čase, keď sa Čína pokúša prezentovať ako neutrálny mierový vyjednávač v súvislosti s Ukrajinou, čo sa však v dôsledku silnejúceho partnerstva Pekingu s Moskvou na západe stretlo so skepsou.

Čína naďalej odmieta odsúdiť ruský útok na Ukrajinu a označiť ho za inváziu a miesto toho tvrdí, v súlade s kremeľským naratívom, že konflikt vyprovokovalo NATO. Poskytuje tiež Moskve diplomatickú podporu a rozširuje obchodné a vojenské väzby.

Západní predstavitelia zároveň vyjadrili obavy, že by Čína mohla zvažovať poskytnutie smrtiacej vojenskej pomoci Rusku, čo však Peking odmieta.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Čínsky prezident, Medzinárodná spolupráca, návšteva prezidenta, rusko-čínske vzťahy, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, vojenská invázia
Zdroj: SITA.sk – Čínsky prezident Si Ťin-pching prvýkrát od invázie navštívi Rusko, podľa Kremľu podpíšu „dôležité bilaterálne dokumenty“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *