Home / SLOVENSKO / Potvrdené: táto firma nerobí rozdiely

Potvrdené: táto firma nerobí rozdiely

17.3.2023 (SITA.sk) – V porovnaní s mužmi dostávajú slovenské ženy ročne zaplatené toľko, akoby pracovali len 10 z 12 mesiacov.

V 21. storočí by malo platiť, že za rovnakú prácu prislúcha všetkým rovnaká pláca, žiaľ nie je tomu tak a tento problém sa týka aj Slovenska. Podľa Inštitútu pre výskum práce a rodiny pracovali ženy v roku 2022 od 4. novembra zadarmo. Ako je to možné? Rozdiel v zárobkoch medzi mužmi a ženami totiž v našej krajine dosahuje takmer 16%.

Inštitút (organizácia spadajúca pod Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny) vychádza z údajov Eurostatu o priemerných hodinových hrubých zárobkoch. Rozdiel na Slovensku medzi mužmi a ženami dosiahol 15,8%, pričom priemer v Európskej únii bol 13%. Podľa slovenského Štatistického úradu bol rozdiel v priemerných nominálnych mesačných zárobkoch mužov a žien dokonca až 17,9%. Analytik Andrej Kuruc uviedol, že ženy v priemere zarobili o 275 Eur menej ako muži.[1]

Lidl hovorí nie každej diskriminácii

Lidl nerobí rozdiely v odmeňovaní mužov a žien, dlhoročnú realitu potvrdzuje medzinárodná certifikácia EQUAL-SALARY. Diskont obstál v audite rovnomennej švajčiarskej nadácie ešte v roku 2022 a svoj výsledok potvrdil aj v tohtoročnom monitorovacom audite. Lidl je prvým maloobchodníkom a iba druhou firmou zo Slovenska s týmto certifikátom.

„Spoločnosť PwC podporila spoločnosť Lidl na Slovensku v procese certifikácie EQUAL-SALARY pod vedením EQUAL-SALARY nadácie. Nadácia EQUAL-SALARY potvrdila, že spoločnosť Lidl na Slovensku úspešne prešla fázou monitorovacieho auditu. Táto certifikácia potvrdzuje, že spoločnosť odmeňuje svojich zamestnancov spravodlivo, za rovnakú prácu dostávajú muži aj ženy rovnakú mzdu a nás teší, že takýchto spoločensky zodpovedných firiem na Slovensku pribúda,“ hovorí Dagmar Haklová, Partner, ESG Leader PwC Slovensko

„Lidl na Slovensku pôsobí v mimoriadne konkurenčnom prostredí a o to viac nás teší úspech tejto spoločnosti v certifikácii EQUAL-SALARY. Lidl nezostal iba pri slovách, ale zvolil si otvorený prístup a konkrétne kroky. Tým, že sa rozhodol podstúpiť nezávislý audit, potvrdil pevnosť svojho presvedčenia a ukázal vysokú mieru transparentnosti. Oceňujeme tento prístup, ktorý môže byť vzorom pre ďalšie firmy,“ povedala Lisa Rubli, výkonná riaditeľka EQUAL-SALARY Foundation.

Lidl sa ako zodpovedný zamestnávateľ rozhodol komunikovať tieto témy navonok i dovnútra. Diskont chce ku kladeniu si a zodpovedaniu dôležitých otázok posmeliť tak jednotlivcov, ako aj čo najviac slovenských zamestnávateľov. Lidl vytvoril ako prvý v rámci slovenského retailu pozíciu ambasádorky diverzity, absolvuje rozhovory s expertmi a tiež mnohé interné diskusie, pracuje na strategických krokoch. Svoju politiku diverzity a inklúzie komunikuje a realizuje v rámci programu Rôzni = rovní.

Certifikácia prebiehala v dvoch fázach. Prvou bola štatistická analýza platov, po ktorej nasledoval interný audit realizovaný renomovanou spoločnosťou PwC. Audit sa zameriaval na overenie rovnakého mzdového ohodnotenia žien a mužov a rovnosť príležitostí. Súčasťou druhej fázy boli dotazníky a štruktúrované rozhovory so zamestnancami. Súčasťou trojročného certifikačného cyklu sú monitorovacie audity v druhom a treťom roku, ktorými sa zisťuje či spoločnosť aj naďalej dodržiava rovnosť odmeňovania.

EQUAL-SALARY Foundation

EQUAL-SALARY Foundation je medzinárodná nezisková organizácia. Vznikla v roku 2010 a doteraz celosvetovo certifikovala približne sto spoločností. Metodológiu tejto certifikácie použil ako referenciu Švajčiarsky federálny súd a tiež Európska komisia, jej vznik finančne podporila švajčiarska federálna autorita pre rodovú rovnosť.

[1] Dnes si pripomíname Deň rovnosti v odmeňovaní žien a mužov – hoci dáta naznačujú zlepšenie, ide skôr o stagnáciu (Tlačová správa) – Inštitút pre výskum práce a rodiny (gov.sk)

Informačný servis

Viac k témam: Platy, PR
Zdroj: SITA.sk – Potvrdené: táto firma nerobí rozdiely © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *