Home / SVET / Rusko dostalo od Číny tisíc pušiek, ochranný výstroj a súčiastky pre drony

Rusko dostalo od Číny tisíc pušiek, ochranný výstroj a súčiastky pre drony

17.3.2023 (SITA.sk) – Čínske firmy, vrátane jednej napojenej na vládu, poslali do Ruska tisíc pušiek a ďalšie vybavenie, ktoré by sa mohlo použiť pre vojenské účely, napríklad súčiastky pre drony a ochranný výstroj. Dodávky sa uskutočnili od júna do decembra 2022. Informuje o tom portál Politico, ktorý sa odvoláva na obchodné a colné dokumenty.

Súčiastky pre drony

Spoločnosť China North Industries Group Corporation Limited poslala pušky v júni 2022 ruskej firme Techkrim, ktorá obchoduje aj s ruskou vládou a armádou. Ruské subjekty okrem toho v závere roku 2022 cez Turecko od čínskych firiem dostali 12 zásielok súčiastok pre drony a viac ako 12 ton čínskeho ochranného výstroja.

Čínska firma Da-Jiang Innovations Science & Technology Co. poslala malému ruskému distribútorovi v novembri a decembri 2022 cez Spojené arabské emiráty súčiastky pre drony, napríklad batérie a kamery.

Čína vraj zbrane neposkytuje

Politico však dodáva, že nie je jasné, či Moskva použila čínske pušky na bojisku. Ruská firma Techkrim na otázky neodpovedala.

Čínske veľvyslanectvo v USA vo vyhlásení uviedlo, že Peking je „zaviazaný podpore rokovaní o mieri“ na Ukrajine. „Čína túto krízu nevytvorila. Nie je súčasťou tejto krízy a neposkytuje zbrane ani jednej strane konfliktu,“ uviedol hovorca čínskeho veľvyslanectva.

Viac k témam: bojové drony, Čínska vláda, rusko-čínske vzťahy, rusko-ukrajinský konflikt, Zbrane
Zdroj: SITA.sk – Rusko dostalo od Číny tisíc pušiek, ochranný výstroj a súčiastky pre drony © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *