Home / SVET / Britské a nemecké stíhačky zachytili ruské lietadlo v blízkosti estónskeho vzdušného priestoru

Britské a nemecké stíhačky zachytili ruské lietadlo v blízkosti estónskeho vzdušného priestoru

15.3.2023 (SITA.sk) – Stíhačky Britského kráľovského letectva (RAF) a Nemecka zachytili ruské lietadlo v blízkosti estónskeho vzdušného priestoru. Stalo sa tak počas prvej spoločnej operácie tohto druhu, informuje spravodajský portál BBC.

Spoločná vzdušná ochrana

Dve stíhačky Typhoon nasadili v utorok, aby zachytili tankovacie lietadlo Il-78 Midas, ktoré letelo medzi Petrohradom a Kaliningradom. Stroj totiž nekomunikoval s riadením letovej prevádzky v Estónsku.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Britské a nemecké vzdušné sily v súčasnosti vykonávajú plánovanú spoločnú vzdušnú ochranu Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) v regióne. Samotný zásah bol rutinný, no je to prvý raz, čo takúto operáciu uskutočnili spoločne dve krajiny.

Zvýšená napätie

Incident sa odohral v čase zvýšeného napätia medzi NATO a Ruskom v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, i keď nie sú dôkazy o akejkoľvek súvislosti s utorkovou údajnou zrážkou ruskej stíhačky s americkým dronom nad Čiernym morom.

Po sprevádzaní Midasu obe stíhačky presmerovali na zachytenie dopravného lietadla An-148, ktoré tiež prelietavalo blízko estónskeho vzdušného priestoru.

Stíhačky sú súčasťou 140. expedičného leteckého krídla RAF a nemeckého 71. taktického leteckého krídla Richthofen.

Vedenie dlhodobej misie

RAF sa pripravuje na to, že v apríli prevezme od nemeckého letectva vedenie dlhodobej misie NATO na ochranu vzdušného priestoru v Pobaltí. Potom bude misiu viesť štyri mesiace, pričom spoločné britské a nemecké operácie budú pokračovať do konca apríla.

V súčasnosti sú v rámci misie nasadené štyri stíhačky RAF Typhoon, ktoré sú umiestnené na leteckej základni Ämari v Estónsku.

Viac k témam: Ochrana, Ruská invázia, Stíhačky Typhoon, vzdušný priestor
Zdroj: SITA.sk – Britské a nemecké stíhačky zachytili ruské lietadlo v blízkosti estónskeho vzdušného priestoru © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kyjev vykonáva opatrenia na zaistenie bezpečnosti, predpokladá vstup ruských sabotérov do mesta

Opatrenia schválila Rada obrany Kyjeva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *