Home / SVET / Ruská stíhačka sa nad Čiernym morom zrazila s americkým dronom, už informovali aj Bidena

Ruská stíhačka sa nad Čiernym morom zrazila s americkým dronom, už informovali aj Bidena

14.3.2023 (SITA.sk) – Nad Čiernym morom sa zrazila ruská stíhačka s americkým dronom. Informovalo o tom európske velenie americkej armády s tým, že stíhačka zasiahla vrtuľu bezpilotného lietadla a to sa napokon zrútilo do medzinárodných vôd.

Vzdušný priestor

Velenie vo vyhlásení uviedlo, že dve ruské stíhačky Su-27 „predviedli nebezpečné a neprofesionálne zachytenie“ amerického bezpilotného lietadla MQ-9, ktoré operovalo v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom.

Jedna stíhačka potom zasiahla vrtuľu dronu a americké sily ho museli zvrhnúť do medzinárodných vôd. Stíhačky pred zrážkou tiež podľa velenia pred dronom vypúšťali palivo „bezohľadným, ekologicky nevhodným a neprofesionálnym spôsobom“.

Nedostatok kompetencie

„Tento incident okrem toho, že je nebezpečný a neprofesionálny, preukazuje nedostatok kompetencie,“ dodali americké sily.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že prezidenta Joea Bidena o incidente informovali.

Moskva sa zatiaľ nevyjadrila. Opakovane však tvrdí, že je znepokojená letmi amerických tajných služieb v blízkosti Krymského polostrova, ktorý Rusko v roku 2014 ilegálne anektovalo od Ukrajiny.

Viac k témam: Americký prezident, Dron
Zdroj: SITA.sk – Ruská stíhačka sa nad Čiernym morom zrazila s americkým dronom, už informovali aj Bidena © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *