Home / SLOVENSKO / S odlukou cirkví od štátu súhlasí 61 percent respondentov, podľa SaS by na ich chod nemali prispievať všetci rovnako

S odlukou cirkví od štátu súhlasí 61 percent respondentov, podľa SaS by na ich chod nemali prispievať všetci rovnako

10.3.2023 (SITA.sk) – S odlukou cirkví od štátu súhlasí 61 percent respondentov prieskumu. V tlačovej správe o tom informovala strana Sloboda a Solidarita (SaS). Podľa nej nie je fér, že na chod cirkví prispievajú všetci občania rovnakým dielom, aj keď sú neveriaci.

Odluka cirkvi od štátu

V SaS sa téme odluky cirkví od štátu, ako aj zmene, respektíve úprave Vatikánskych zmlúv, venujeme od roku 2010. Vlani sme spustili sériu konferencií, pretože hovoriť o tejto téme s ľuďmi zo širokého názorového spektra považujeme za nutnosť,“ uviedla Jana Mroščáková (SaS).

Ďalšia zo série diskusií sa uskutoční v utorok 14. marca o 19:00 v Liberálnom dome. „Hovoriť budeme tentoraz o tom, aké sú priame účinky Vatikánskych zmlúv a čo by sa stalo, keby sme ich nemali,“ informovala.

Všetci automaticky prispievajú

Expert SaS pre osobné slobody Miroslav Žiak je toho názoru, že otvoriť debatu o mechanizme, ktorý by umožnil zmenu systému financovania cirkví na Slovensku, je úplne namieste.

Nie je v poriadku, že na ich chod automaticky prispievajú všetci zo svojich daní, pričom s cirkvami nemajú nič spoločné. Existuje pritom množstvo foriem a možností, ako fungovanie cirkví financovať. V apríli preto na jednej z konferencií predstavíme náš model financovania cirkví,“ informoval Žiak.

Viac k témam: Liberáli, Odluka cirkvi od štátu, Vatikánske zmluvy
Zdroj: SITA.sk – S odlukou cirkví od štátu súhlasí 61 percent respondentov, podľa SaS by na ich chod nemali prispievať všetci rovnako © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

„Verejne aktívni veriaci občania“ spísali výzvu na podporu Korčoka, podpísali ju aj niektorí politici

Deklarujú, že Korčok nie je pre veriacich žiadnym strašiakom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *