Home / SVET / Ukrajinskí tajní si mali objednať atentát na prezidenta Krasnoseľského

Ukrajinskí tajní si mali objednať atentát na prezidenta Krasnoseľského

9.3.2023 (SITA.sk) – Moldavský separatistický proruský región Podnestersko vo štvrtok vyhlásil, že zmaril ukrajinský pokus o atentát na jeho prezidenta.

Podnesterské ministerstvo pre štátnu bezpečnosť uviedlo, že zatkli nešpecifikovaný počet ľudí v súvislosti s pokusom o útok na Vadima seľského a ďalších predstaviteľov.

Provokácia zorganizovaná Kremľom

Prokurátor Anatolij Gureckij povedal, že podozriví plánovali odpáliť automobil naložený výbušninami pri prezidentskom sprievode, keď cestoval cez hlavné mesto Tiraspol.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Objednala si to podľa neho Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), dôkazy však neposkytol. SBU tieto obvinenia odmietla s tým, že „by sa to malo považovať výlučne za provokáciu zorganizovanú Kremľom“.

Útok pod „falošnou vlajkou“

Podnestersko, ktoré hraničí s Ukrajinou, sa od Moldavska odtrhlo v roku 1992 a je pod kontrolou Moskvou podporovaných separatistov. Na jeho území sa nachádza približne 1 500 ruských vojakov.

Po tom, čo pred rokom Rusko spustilo vojnu na Ukrajine, rastú obavy, že by sa Moskva mohla pokúsiť dostať pod kontrolu aj Podnestersko.

Ruské ministerstvo obrany v posledných týždňoch tvrdilo, že Ukrajina plány s regiónom a to buď útok pod „falošnou vlajkou“, z ktorého by potom obvinilo Rusko, alebo by tam poslalo svojich vojakov.

Moldavská prozápadná vláda informovala, že situáciu sleduje, ale spomenutý pokus o atentát nevedela potvrdiť.

Viac k témam: Atentát, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinskí tajní si mali objednať atentát na prezidenta Krasnoseľského © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peskov potvrdil, že Rusko začalo sťahovať svoje mierové sily z Náhorného Karabachu

Rusko nasadilo niekoľko tisíc vojakov v Náhornom Karabachu v roku 2020 po vtedajšej eskalácii konfliktu Arménska a Azerbajdžanu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *