Home / SLOVENSKO / Druhý ročník Ekoolympiády s inováciami aj atraktívnymi cenami

Druhý ročník Ekoolympiády s inováciami aj atraktívnymi cenami

9.3.2023 (SITA.sk) – Projekt EKOOLYMPIÁDA je vedomostná hra, ktorej cieľom je hravou formou vzdelávať žiakov a študentov v oblasti ochrany životného prostredia a klímy. Unikátny vzdelávací program organizuje pod záštitou Slovenskej komisie Unesco občianske združenie Planet Lover a od 1. marca 2023 úspešne pokračuje už svojím druhým ročníkom.

Po úspechu 1. ročníka prichádza Ekoolympiáda v rozšírenej verzii

Projekt EKOOLYMPIÁDA predstavuje inovatívny spôsob vzdelávania v oblasti environmentálnej výchovy, ktoré prebieha v digitálnej podobe prostredníctvom bezplatnej webovej aplikácie. Táto forma interakcie v súčasnosti oslovuje mladých ľudí a je preto vhodným nástrojom aj na osvojenie si dôležitých vedomostí v oblasti ochrany životného prostredia a klímy. Odbornou garantkou projektu je vedkyňa RNDr. Marcela Morvová Jr., PhD.

Pre koho je súťaž určená?

Vedomostná hra Ekoolympiáda sa hrá online prostredníctvom bezplatnej webovej aplikácie hra.ekoolympiada.sk a je prístupná pre všetkých hravých ochrancov našej planéty. Súťaž je určená pre žiakov 7,8,9 tried 2. stupňa základných škôl, študentov stredných škôl a žiakov osemročných gymnázií (sekunda – oktáva).

Od 01.03.2023 je na vyššie uvedenom webovom linku súťažiacim k dispozícii tzv. EKOtrenažér, ktorý slúži ako tréningový podklad pre prvé súťažné kolo. Aktuálny ročník prináša študentom otázky v 5 hlavných témach: VODA, OCEÁN, PÔDA, ODPAD a KLIMATICKÉ ZMENY. Od 1.3.2023 sa študenti môžu registrovať v aplikácii a následne budú registrovaní hráči informovaní o ďalšom priebehu.

V EKOtrenažéri pribudla oproti minulému roku jedna významná zmena. Súťažiaci si môžu k správnym odpovediam prečítať aj krátke vysvetlenie o tom, prečo je to tak. Vďaka tomu sa naučia viac o danej problematike, pretože hlavným cieľom hry je dozvedieť sa viac o týchto pálčivých celospoločenských témach čo najviac.

Pravidlá a začiatok EKOOLYMPIÁDY

Súťažné kolá sa začínajú 21.03.2023 a súťažiaci budú pritom rozdelení do troch hlavných vekových kategórií. Ekoolypmpiáda sa uskutoční v nasledujúcich termínoch a časoch:

03.2023 budú v čase od 09.00 – 09.30 súťažiť žiaci 7. – 8. ročníka ZŠ spolu so žiakmi OG (sekunda až kvarta)
03.2023 budú čase od 09.00 – 09.30 súťažiť žiaci 9.ročníka ZŠ, 1. a 2. ročníkov SŠ a žiaci kvinty a sexty z OG
03.2023 budú v čase od 09.00 – 09.30 súťažiť 3, 4 a 5 ročníky SŠ a študenti septimy a oktávy z OG.

Finálové kolo sa bude konať dňa 29.03.2023 a v tomto kole už súťažia všetky kategórie naraz. Viac informácií k pravidlám súťaže nájdu záujemcovia na tomto linku: www.ekoolympiada.sk/pravidla. Otázky vo finálovom kole sa však nenachádzajú v spomínanej tréningovej časti. Ak študenti pochopia problematiku z 1. kola, tak by dedukciou mali vedieť správne odpovedať na otázky položené vo finále, ktoré nie sú vopred známe.

Aké výhry a benefity čakajú na všetkých zúčastnených?

Ekoolympiáda je unikátny projekt, ktorého hlavným cieľom je moderným spôsobom vzdelávať mladých ľudí v oblasti environmentálnej výchovy. Potrebu aktívne sa zaoberať otázkami súvisiacimi s témami súťaže a mnohými ďalšími enviro oblasťami pociťujeme ako ľudstvo na všetkých úrovniach a je preto kľúčovým prvkom priniesť povedomie o udržateľnosti životného prostredia a klímy aj medzi vyrastajúce generácie. Je pritom veľmi dôležité, aby sme vedeli, čo sa s našou planétou deje a mohli tak vytvárať jedinečné riešenia vzniknutých problémov.

Vďaka dlhodobej spolupráci občianskeho združenia Planet Lover so Slovenským olympijským a športovým výborom (SOŠV) v oblasti šírenia osvety v súvislosti s ochranou životného prostredia, sa do podujatia zapojili aj známi olympijskí reprezentanti a úspešní športovci, ktorí sú ambasádormi tohto vzdelávacieho projektu – Zuzana Rehák Štefečeková, Danka Barteková, Pavol Hurajt a Filip Polášek. Všetci títo športovci sú však nielen úžasnými športovými ikonami, inšpiráciami a motivátormi, ale aj osobnosťami, ktorým záleží na šírení osvety v oblasti ochrany životného prostredia.

Najväčšou motiváciou účastníkov Ekoolympiády by však mala byť snaha o hlbšie preniknutie do problematiky ochrany životného prostredia a prírody, vďaka čomu sa oni sami stávajú aktívnymi ochrancami tohto nášho úžasného dedičstva. Hlavnou výhrou v súťaži je možnosť zažiť dobrodružný EKO deň plný prekvapení a zaujímavých hostí zo športového prostredia.

Celkovo získa vecné ceny 15 súťažiacich a tí najúspešnejší z každej kategórie budú môcť uvedený EKO deň zakončiť večerou so zaujímavými osobnosťami, pričom jednou z nich bude aj Zuzka Rehák Štefečeková, držiteľka zlatej olympijskej medaily z Tokia. Nezabúdame však ani na školy, ktoré sú rovnako zanietenými šíriteľmi osvety v oblasti ochrany životného prostredia, a ak sa v rámci jednej školy zapojí do hry viac ako 50 študentov, získa táto škola od nás certifikát o účasti.

Informačný servis

Viac k témam: Ekoolympiáda, Klíma, Životné prostredie
Zdroj: SITA.sk – Druhý ročník Ekoolympiády s inováciami aj atraktívnymi cenami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko podľa Galka dostáva len filtrované informácie od tajných služieb, Gašpar to označil za hoax (video)

Poslanec Gašpar chce všetkých ubezpečiť, že nie sme odstrčení niekde bokom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *