Home / SLOVENSKO / Rybníček bude zarábať 7 387 eur mesačne, o stovky eur sa plat zvýšil aj ďalším primátorom v Trenčianskom kraji

Rybníček bude zarábať 7 387 eur mesačne, o stovky eur sa plat zvýšil aj ďalším primátorom v Trenčianskom kraji

8.3.2023 (SITA.sk) – Mesačný plat trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka po prvý raz v histórii prekročil sedemtisícovú hranicu. V tomto roku bude Rybníček zarábať mesačne 7 387 eur. Dôvodom je zvýšenie priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve, ktorá v roku 2022 dosiahla hodnotu 1 304 eur.

Wolf si polepšil na 6 488 eur

Hoci sa priemerná mzda medziročne zvýšila len o 93 eur, trenčianskemu primátorovi stúpol plat o viac ako 500 eur. Vďačiť sa to môže rozhodnutiu mestského zastupiteľstva, ktoré na prahu jeho štvrtého volebného obdobia rozhodlo o navýšení základného primátorského platu o 60 percent.

Platovo si polepšia aj ostatní primátori v Trenčianskom kraji, najvýraznejšie Peter Wolf v Dubnici nad Váhom, ktorému mestské zastupiteľstvo na začiatku jeho druhého volebného obdobia navýšilo základný plat o 55 percent. Kým doteraz zarábal 6 026 eur, spätne od 1. januára 2023 je jeho plat 6 488 eur.

Janas bude zarábať 6 279 eur

Cez šesťtisícovú hranicu sa prehupol aj plat primátora Považskej Bystrice Karola Janasa, ktorý v trinástom roku primátorovania bude namiesto doterajších 5 832 eur poberať mesačne plat 6 279 eur.

Mzdy predstaviteľov územnej samosprávy na Slovensku upravuje zákon o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. Plat je stanovený ako súčin priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok a násobku daného veľkosťou obce, resp. mesta.

Pre tento účel je stanovených deväť platových skupín. Zároveň zákon umožňuje obecnému a mestskému zastupiteľstvu vypočítaný plat starostu, resp. primátora zvýšiť až o 60 percent.

Viac k témam: Platy, Platy primátorov, Primátor Dubnice nad Váhom, primátor Považskej Bystrice, Primátor Trenčína
Zdroj: SITA.sk – Rybníček bude zarábať 7 387 eur mesačne, o stovky eur sa plat zvýšil aj ďalším primátorom v Trenčianskom kraji © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *