Home / SLOVENSKO / Pojednávanie v kauze prípravy vraždy Silvie Volzovej sa odkladá na máj, obžalobe čelí exminister Rusko

Pojednávanie v kauze prípravy vraždy Silvie Volzovej sa odkladá na máj, obžalobe čelí exminister Rusko

6.3.2023 (SITA.sk) – Pred senátom Okresného súdu Bratislava II malo v utorok 7. marca pokračovať hlavné pojednávanie v kauze prípravy vraždy podnikateľky Silvie Klaus Volzovej.

Ako však informoval hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak, súd pojednávanie zrušil z dôvodu ospravedlnenej neprítomnosti členov senátu. Nové termíny pojednávania súd vytýčil na 4. mája a následne 15. júna.

Exminister Rusko vinu odmieta

Obžalobe v tomto prípade čelia bývalý riaditeľ televízie Markíza a exminister hospodárstva Pavol Rusko a odsúdení príslušníci podsvetia Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ, prezývaný Kýbeľ. Prípad sa prejednáva za sprísnených bezpečnostných podmienok v bratislavskom Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody.

Podľa obžaloby navštívil Rusko v roku 1997 Mikuláša Černáka v Banskej Bystrici s tým, aby Klaus Volzovú uniesli, donútili ju prepísať jej podiel v spoločnosti Markíza – Slovakia na neho a potom ju odstránili.

Z Volzovej smrti by vraj nemal prospech

Rusko obvinenie odmieta. Vo svojej výpovedi pred súdom v máji 2019 pripomenul, že akúkoľvek zmenu vo vlastníckej štruktúre spoločnosti Markíza – Slovakia, ktorú spoluvlastnil s Klaus Volzovou, by musela odobriť licenčná rada.

Ak by, ako sa tvrdí v obžalobe, Klaus Volzovú niekto prinútil prepísať jej podiel na Ruska, a ten by ju následne zlikvidoval, rada by ju nemohla vypočuť. To totiž podľa Ruska prikazoval zákon. V tom prípade by spoločnosť mohla prísť o vysielaciu licenciu.

Týmto je podľa obžalovaného vyvrátený argument obžaloby, že by z jej smrti mal finančný prospech. „To nemá žiadnu logiku, to by som musel byť psychicky chorý,“ skonštatoval Rusko.

Černák účasť na skutku pripustil

Podiel na skutku popiera aj odsúdený šéf sýkorovcov Róbert Lališ. Ten mal podľa obžaloby zabezpečiť sledovanie Klaus Volzovej. Celá vec sa nakoniec neuskutočnila, keďže Mikuláša Černáka vzali do väzby. Černák s Kaštanom účasť na skutku pripustili a Černák sa Klaus Volzovej na pojednávaní v septembri 2019 aj ospravedlnil.

Rusko je právoplatne odsúdený za falšovanie miliónových televíznych zmeniek na 19 rokov väzenia. Takisto čelí procesu v súvislosti so subvenčným podvodom týkajúcim sa azylového centra Maják nádeje.

Fotogaléria: Pavol Rusko

Viac k témam: Príprava vraždy Sylvie Volzovej, Súd zmenky Markízy (M. Kočner P. Rusko), Súdy, Sýkorovci
Zdroj: SITA.sk – Pojednávanie v kauze prípravy vraždy Silvie Volzovej sa odkladá na máj, obžalobe čelí exminister Rusko © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Poznáte jej históriu a pôvod?

Vysvetlenie pôvodu názvu „veľká“ treba hľadať v časoch otroctva Židov v starovekom Egypte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *