Home / SLOVENSKO / Finančná správa opäť ocenila podnikanie Lidlu

Finančná správa opäť ocenila podnikanie Lidlu

6.3.2023 (SITA.sk) –
Lidl je Daňovníkom roka po ôsmy raz
Podnikanie Lidla prinieslo v minulom roku štátu viac ako 29 000 000 € na korporátnej dani
Ide takmer o 1% z celej vybranej dane z príjmov právnických osôb na Slovensku
Lidl doteraz na Slovensku investoval viac ako 900 miliónov € a odviedol DPH vo výške viac ako 2 miliardy €
Ročný prínos Lidla pre slovenskú ekonomiku je takmer 1,6 miliardy €

Finančná správa opäť ocenila najväčších platiteľov dane z príjmu, uznanie získalo aj podnikanie Lidlu. Štát udelil ocenenie Merkúr diskontu už po ôsmy raz. „Ideou ceny Merkúr je ocenenie tých najlepších a najzodpovednejších, aby sme posilnili hrdosť firiem na ich daňovú disciplínu a motivovali aj ostatné spoločnosti,“ konštatuje Finančná správa.

Ocenené spoločnosti museli splniť štyri základné podmienky: nemať žiadny dlh voči štátnemu rozpočtu, žiadne nálezy nad 10 000 €, žiadne porušenia zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice a byť v indexe daňovej spoľahlivosti hodnotenie ako „vysoko spoľahlivý“ subjekt. Lidl ako verejná obchodná spoločnosť získala ocenenie Merkúr prostredníctvom spoločníka CE Beteiligungs-GmbH.

Lidl Slovenská republika zaplatil v obchodnom roku 2021 (marec 2021 – február 2022) prostredníctvom svojho spoločníka do štátneho rozpočtu korporátnu daň vo výške viac ako 29 000 0000 €. Podľa údajov Open Data Portal FRSR ide takmer o 1% z celej vybranej dane z príjmov právnických osôb na Slovensku. Lidl je štvrtým najväčším platiteľom dane z príjmu právnických osôb na Slovensku. Viac štátu odviedli len U.S. Steel Košice, Slovenské elektrárne a VÚB.

Celkovo Lidl investoval na Slovensku viac ako 900 miliónov eur a na priamych daniach zaplatil viac ako 220 miliónov eur. Lidl zároveň patrí k najvýznamnejším platiteľom dane z pridanej hodnoty v krajine, od svojho príchodu na trh odviedol DPH vo výške viac ako 2 miliardy eur. Ako vyplýva zo Socioekomomickej štúdie audítorskej spoločnosti Mazars, v predošlom obchodnom roku získali komunity, privátny sektor, mestá a štát vďaka činnosti Lidlu na Slovensku viac ako miliardu eur. Ďalších viac ako 580 miliónov eur ročne predstavuje odhadovaný vyvolaný ekonomicky dopad. Prínos Lidla pre slovenskú ekonomiku je teda bezmála 1 600 000 000 € ročne.

Informačný servis

Viac k témam: Merkúr diskontu, Ocenenie, PR
Zdroj: SITA.sk – Finančná správa opäť ocenila podnikanie Lidlu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *