Home / SVET / V Náhornom Karabachu vypukla prestrelka medzi vojakmi a políciou, zahynulo niekoľko ľudí

V Náhornom Karabachu vypukla prestrelka medzi vojakmi a políciou, zahynulo niekoľko ľudí

5.3.2023 (SITA.sk) – Pri prestrelke medzi azerbajdžanskými vojakmi a políciou v Náhornom Karabachu, separatistickom etnickom arménskom regióne, zahynuli v nedeľu podľa arménskeho ministerstva vnútra najmenej traja ľudia.

Obe strany podali rôzne správy o tom, čo sa stalo. Azerbajdžanské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že k prestrelke došlo, keď vojaci išli kontrolovať vozidlá podozrivé z prepravy zbraní po poľnej ceste, ktorá vedie z Arménska do Stepanakertu, hlavného mesta Náhorného Karabachu.

Arménske ministerstvo vnútra označilo streľbu za „prepadnutie“ a uviedlo, že zahynuli traja dôstojníci z regionálnej pasovej kontroly. Azerbajdžan uviedol, že jeho sily „utrpeli straty“, ale neuviedol konkrétne čísla.

Konflikt o Náhorný Karabach

Medzi Azerbajdžanom a Arménskom už desaťročia trvá konflikt o spomenutý región, ktorý leží na území Azerbajdžanu, ale od skončenia vojny v roku 1994 bol pod kontrolou etnických arménskych síl podporovaných Arménskom. Počas bojov o región z jesene 2020 Azerbajdžan prevzal kontrolu nad veľkými časťami Náhorného Karabachu a okolitých oblastí, ktoré desaťročia ovládali separatisti.

Rusko vtedy sprostredkovalo dohodu o prímerí a vyslalo takmer 2 000 členov mierových jednotiek, ktorí majú dozerať na dodržiavanie dohody, vrátane kontroly Lačinského koridoru.

Viac k témam: Náhorný Karabach
Zdroj: SITA.sk – V Náhornom Karabachu vypukla prestrelka medzi vojakmi a políciou, zahynulo niekoľko ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *