Home / SLOVENSKO / Mimovládky uvítali schválenie usmernenia o zmene pohlavia, Lengvarský ho podpísal deň pred odchodom

Mimovládky uvítali schválenie usmernenia o zmene pohlavia, Lengvarský ho podpísal deň pred odchodom

4.3.2023 (SITA.sk) – Mimovládky vítajú schválenie štandardu pre proces zmeny pohlavia. Mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko,n.o., vítajú rozhodnutie odchádzajúceho ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského podpísať usmernenie o zmene pohlavia.

Informuje o tom v tlačovej správe Peter Weisenbacher, spoluzakladateľ Dúhového PRIDE a riaditeľ IĽP, podľa ktorého predmetný dokument obsahuje predpisy, ako majú postupovať lekári a lekárky poskytujúce trans ľuďom zdravotnú starostlivosť. Zároveň aj uľahčuje proces tranzície.

Deň pred odchodom

Usmernenie síce ministerstvo prijalo ešte v apríli 2022 roka, Lengvarský však pozastavil jeho účinnosť, aby ho napokon podpísal deň pred svojím odchodom z postu.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Je to malý krok pre štát, ktorý nebude stáť ani cent, no veľký skok pre transrodových ľudí na Slovensku. Doteraz totiž neexistovala žiadna regulácia procesu tranzície,“ uviedol Peter Weisenbacher, podľa ktorého lekári a lekárky preto nemali na základe čoho postupovať a obvykle preto odmietali týmto ľuďom pomôcť.

„Nejde totiž len o právnu, ale aj medicínsku stránku. V žiadnej inej krajine EÚ takýto chaos nie je. Schválený štandard posilňuje ako transparentnosť, tak aj právnu istotu a ruší povinnosť kastrácií,“ dodal Weisenbacher ktorý dúfa, že tento krok správnym smerom je iba prvým a vyzýva aj ostatných členov Vlády, aby prioritne riešili postavenie LGBT ľudí na Slovensku.

Akceptácia homofóbie

„Minuloročný teroristický útok na Zámockej ulici v Bratislave jasne ukázal, kam vedie akceptácia homofóbie. V tejto súvislosti mám na mysli obzvlášť ministra spravodlivosti, ktorý by namiesto nedostatočného a dehonestujúceho návrhu o dôverníkoch, mal pripraviť a predložiť návrh o životných partnerstvách. Aj dočasne poverená vláda má povinnosti voči občanom a občiankam,“ uzavrel riaditeľ Inštitútu ľudských práv.

Dlhodobo sa venuje právam LGBT menšiny na Slovensku a v minulosti opakovane vydal príručku pre stredné školy o homofóbii a distribuoval ju do viac ako 150 škôl po celom Slovensku. Spolu s Dúhovým Slovenskom už 10 rokov organizuje anketu o anti-cenu Homofób roka, ktorá sa spúšťa symbolicky na Medzinárodný deň boja proti homofóbii (IDAHO).

Zdroj: SITA.sk – Mimovládky uvítali schválenie usmernenia o zmene pohlavia, Lengvarský ho podpísal deň pred odchodom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Forró podporou Pellegriniho nedodržal rozhodnutia predsedníctva strany, v Maďarskej aliancii sa cítia byť podvedení

Správu o zrušení rokovania s Korčokom sa dozvedeli z facebookovej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *