Home / SLOVENSKO / Pre všetky pohoria na Slovensku platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, informuje Horská záchranná služba

Pre všetky pohoria na Slovensku platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, informuje Horská záchranná služba

4.3.2023 (SITA.sk) – Pre všetky pohoria Slovenska platí popoludní 2. stupeň lavínového nebezpečenstva – mierne nebezpečenstvo. Na svojom webe o tom informuje Horská záchranná služba.

Snehová pokrývka je vo všeobecnosti dobre spevnená. Pomerne silné slnečné žiarenie topí sneh na povrchu naslnených svahov aj pri teplotách mierne pod bodom mrazu. Tu možno očakávať na svahoch veľmi veľkej strmosti, že pri lyžovaní budú vznikať splazy, prípadne aj malé lavíny, ktoré môžu byť nebezpečné.

Na severných – severovýchodných tienistých orientáciách je uložený vetrom previaty sneh na tvrdom až zľadovatelom podklade. Tu je možné uvoľnenie snehových vankúšov. Najnebezpečnejšie sú miesta kde sa zväčšuje sklon svahu.

Tendencia lavínového nebezpečenstva zotrváva.

Vplyv tlakovej výše slabne a v sobotu k nám od severu postúpi studený front, ktorý ovplyvní počasie u nás až popoludní, resp. v noci. Predpokladaná teplota vzduchu na horách bude -1 až -5°C (1500 – 2500m). Dopoludnia sa očakáva ešte slnečné počasie, čiže na naslnených svahoch sa pôvodne zmrznutý sneh bude topiť. Na východných, južných a západných svahoch už vznikla kôra. Na severných svahoch a v tienistých žľaboch sa nachádza ešte prachový sneh. Popoludní bude od severu pribúdať oblačnosť a tiež sa rozfúka severozápadný vietor. Postupne sa ochladí.

Viac k témam: Lavína, Lavínové nebezpečenstvo
Zdroj: SITA.sk – Pre všetky pohoria na Slovensku platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, informuje Horská záchranná služba © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *