Home / SVET / Ruské mučiarne v Chersone neboli zriadené náhodne, podľa britského advokáta sú súčasťou premysleného plánu

Ruské mučiarne v Chersone neboli zriadené náhodne, podľa britského advokáta sú súčasťou premysleného plánu

3.3.2023 (SITA.sk) – Viac ako dve desiatky mučiarní, ktoré objavili po novembrovom oslobodení Chersonu na juhu Ukrajiny, neboli „zriadené náhodne, ale sú skôr súčasťou starostlivo premysleného plánu“. Pre britský web The Guardian to povedal tamojší advokát Wayne Jordash.

Masové mučenie

Miestnosti slúžiace na masové mučenie financované ruským štátom nie sú náhodné, ale sú skôr súčasťou starostlivo premysleného a financovaného plánu s jasným cieľom odstrániť ukrajinskú národnú a kultúrnu identitu,“ povedal Jordash.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Centrá mučenia prevádzkovali ruské bezpečnostné služby, ako aj miestni predstavitelia, ktorí spolupracovali s Ruskom. Bol medzi nimi i samozvaný gubernátor Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo. „Nevieme presne, akú úlohu mal Saldo, ale podieľal sa na riadení tohto systému,“ povedal Jordash.

Týrané tisíce Ukrajincov

Väzni, vrátane učiteľov, novinárov alebo aktivistov, boli umiestnení do týchto centier pre akékoľvek spojenie s ukrajinským štátom alebo občianskou spoločnosťou. Obyvateľov tiež pravidelne zastavovali na uliciach a hľadali, či majú v telefónoch „proukrajinské“ materiály.

Obete boli vystavené fyzickému bitiu, mučeniu elektrickým prúdom a topeniu, pričom boli nútené učiť sa a recitovať proruské heslá, básne a piesne. Podľa ombudsmana Dmytra Lubineca boli v takýchto zariadeniach fyzicky a psychicky týrané tisíce Ukrajincov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: bitka o Cherson, mučiarne, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská inváza
Zdroj: SITA.sk – Ruské mučiarne v Chersone neboli zriadené náhodne, podľa britského advokáta sú súčasťou premysleného plánu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *