Home / SVET / Varšava bude spolu s Európskou komisiou pátrať po ukrajinských deťoch unesených do Ruska

Varšava bude spolu s Európskou komisiou pátrať po ukrajinských deťoch unesených do Ruska

27.2.2023 (SITA.sk) – Poľsko ohlásilo spoločnú iniciatívu s Európskou komisiou s cieľom pátrať po ukrajinských deťoch, ktoré počas prebiehajúcej vojny na Ukrajine uniesli a odviezli do Ruska. Cieľom programu je vypátrať nezvestné deti a „zabezpečiť, aby zodpovední boli postavení pred spravodlivosť,“ povedal poľský minister pre záležitosti EÚ Szymon Szynkowski vel Sęk. Informuje o tom web The Guardian.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Miesto pobytu mnohých týchto detí nie je známy. Odhady sa veľmi líšia, ale aj najviac zdržanlivé hovoria o najmenej šesť tisíc prípadoch zdokumentovaných krádeží detí,“ povedal Szynkowski vel Sęk. Súčasťou programu budú „investigatívne aktivity na zbieranie konkrétnych dôkazov“ únosov a „zriadenie mechanizmu umožňujúceho riešiť tento problém,“ dodal.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ povedal, že Kyjev je vďačný šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a poľskému premiérovi Mateuszovi Morawieckému. Na mikroblogovacej sieti Twitter Šmyhaľ uviedol: „Potrebujeme vrátiť unesené deti na Ukrajinu a potrestať Rusko za jeho zločiny“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Varšava bude spolu s Európskou komisiou pátrať po ukrajinských deťoch unesených do Ruska © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby priznáva vražednú kampaň proti spolupracovníkom Kremľa

Oficiálne sa k tomu nepriznáme. Zároveň však môžem ponúknuť niektoré podrobnosti, uviedol Vasyl Maľuk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *