Home / SVET / K mieru na Ukrajine vedie jediná cesta, zastavenie ruských útočných operácií, vyhlásil minister zahraničia Káčer

K mieru na Ukrajine vedie jediná cesta, zastavenie ruských útočných operácií, vyhlásil minister zahraničia Káčer

25.2.2023 (SITA.sk) – Rusko, ktoré je ako člen Bezpečnostnej rady Organizácie spojených národov (OSN) zodpovedné za udržanie svetového mieru a bezpečnosti, pred rokom spustilo svoju vojnovú mašinériu.

Uviedol to dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer v piatok 24. februára v New Yorku (USA), kde sa zúčastnil zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN.

Ruské vojská sa musia stiahnuť

Ako ďalej v tlačovej správe informoval rezort zahraničných vecí, zasadnutie sa konalo pri príležitosti ročného výročia od začiatku ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Rusko zabíja obyvateľov krajiny, ktorú celé roky označovalo za bratskú, ničí infraštruktúru a núti milióny ľudí utekať z domovov – to všetko pod lživými a falošnými zámienkami. Objavujú sa výzvy na mier. Ten chceme všetci, ale k mieru na Ukrajine vedie jediná cesta, a to zastavenie útočných operácií zo strany Ruska,“ vyhlásil slovenský diplomat.

Káčer opätovne vyzval Ruskú federáciu, aby zastavila svoje vojenské aktivity proti Ukrajine a taktiež, aby stiahla všetky ruské jednotky z celého územia nášho suseda vrátane dočasne okupovaných regiónov a Krymu.

Slovensko stojí pri Ukrajine

„Slovensko stojí pri Ukrajine od samého začiatku obrany Ukrajiny pred ruskou agresiou a budeme pokračovať vo vytrvalej podpore nášho východného suseda vrátane nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, kým sa táto nehanebná vojna neskončí,“ tvrdí minister Káčer.

Šéf rezortu zahraničných vecí sa v New Yorku stretol i s ministrom zahraničných vecí Švajčiarska Ignaziom Cassisom. Diskutovali o rozvoji bilaterálnych vzťahov, posilňovaní obchodno-investičného partnera, ale aj bezpečnostnej situácii v Európe.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – K mieru na Ukrajine vedie jediná cesta, zastavenie ruských útočných operácií, vyhlásil minister zahraničia Káčer © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *