Home / SVET / Vojnu na Ukrajine pripomína aj ruský tank v Berlíne či torta s lebkou v Belehrade (foto)

Vojnu na Ukrajine pripomína aj ruský tank v Berlíne či torta s lebkou v Belehrade (foto)

24.2.2023 (SITA.sk) – Výročie začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva odštartovala 24. februára 2022, si pripomína celý svet Pred budovu ruského veľvyslanectva v nemeckom Berlíne vystavili zhrdzavený tank T-72, ktorý zasiahol úder v Kyjevskej oblasti v začiatkoch vojny.

Stroj do Berlína priviezla súkromná skupina, ktorá si ho požičala od Múzea vojenskej histórie ukrajinského ministerstva obrany. „Celý svet by mal vidieť, že v Nemecku je veľa ľudí, ktorí stoja za Ukrajinou, a preto dávame ruský šrotový tank pred ich dvere,“ povedal Wieland Giebel zo skupiny Berlin Story, ktorý bol jedným z organizátorov výstavy.

Protivojnoví aktivisti

V Srbsku, ktorého vláda udržiava priateľské vzťahy s Moskvou, polícia zasiahla proti skupine protivojnových aktivistov smerujúcich k ruskému veľvyslanectvu v Belehrade.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Aktivisti tam chceli odovzdať požiadavku, aby sa ruský prezident Vladimir Putin postavil pred súd za genocídu na Ukrajine. Na chodníku pri ambasáde nechali položenú tortu s krvavočervenou polevou a lebkou.

Britský premiér Rishi Sunak sa pri príležitosti začiatku vojny na Ukrajine postavil spolu s ukrajinským veľvyslancom a niekoľkými ukrajinskými vojakmi, ktorých v Spojenom kráľovstve cvičia, pred jeho sídlo na Downing Street 10, kde držali minútu ticha za obete bojov. Britský kráľ Karol III. zase vydal vyhlásenie, v ktorom chváli „obdivuhodnú odvahu a odolnosť“, ukrajinského ľudu.

V Ríme sú vystavené jutové tašky s mierovými citátmi, ktoré sú súčasťou inštalácie talianskeho umelca Gianfranca Meggiata s názvom „Stretnutie: Symbol mieru“. Ukrajinci v holandskom Utrechte sa zišli a prostredníctvom videospojenia volali s prezidentom Volodymyrom Zelenským. V Bruseli stovky ľudí mávali ukrajinskou vlajkou a skandovali Sláva Ukrajine. Obete vojny na Ukrajine si pripomenuli aj Fíni na pamätnom podujatí v Helsinskej katedrále.

Mierové pochody

Vojnu si pripomenuli aj na Blízkom východe a v Ázii. Ukrajinci a ich podporovatelia sa zišli v libanonskom Bejrúte či izraelskom Tel Avive. V Tokiu a Soule sa konali mierové pochody. V rámci spomienky na obete vojny kládli ľudia kvety pred ukrajinský konzulát na indonézskom Bali.

Ukrajinci žijúci v Thajsku sa zišli pred veľvyslanectvom v Bangkoku, kde oblečení v národných farbách spievali hymnu. Keď sa im prihovoril tamojší charge d’affaires, niektorí plakali.

V brazílskom Sao Paule protestovali pred ruským konzulátom Ukrajinci žijúci v krajine. Jeden z nich mal transparent, ktorým prirovnával ruského vodcu Vladimira Putina k nacistickému diktátorovi Adolfovi Hitlerovi.

Nasvietené ukrajinskými farbami

Niektoré výročné podujatia sa začali vo štvrtok večer, keď sa Eiffelova veža v Paríži a budova portugalského parlamentu v Lisabone rozsvietili v ukrajinských farbách. Tak isto nasvietená bola v piatok aj Opera v Sydney.

Na londýnskom Trafalgarskom námestí sa konala vigília, ktorú zorganizovali ukrajinské a americké veľvyslanectvo, a zo strechy Ukrajinskej katolíckej katedrály v Londýne viselo 461 papierových anjelikov, ktorí mali pripomínať každé ukrajinské dieťa, ktoré počas uplynulého roka prišlo o život.

Moskva, naopak, nenaplánovala žiadne špeciálne podujatia. Väčšina Rusov si vzala voľno, aby si tak predĺžila sviatok. V rámci úsilia potlačiť disent, polícia v niektorých oblastiach navštívila aktivistov a varovala ich, aby sa nepokúšali robiť demonštrácie.

Viac k témam: Britský premiér, Ruský prezident, Tanky T-72, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Vojnu na Ukrajine pripomína aj ruský tank v Berlíne či torta s lebkou v Belehrade (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *