Home / SLOVENSKO / Nevyprovokovaná vojenská agresia oživila najhoršie spomienky na vojnové konflikty, vyhlásili Čaputová, Kollár a Heger

Nevyprovokovaná vojenská agresia oživila najhoršie spomienky na vojnové konflikty, vyhlásili Čaputová, Kollár a Heger

24.2.2023 (SITA.sk) – Nevyprovokovaná masívna vojenská agresia na území nášho suseda oživila tie najhoršie spomienky na vojnové konflikty, ktoré Európa prežila naposledy v 20. storočí.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Uvádza sa v spoločnom vyhlásenia prezidentky SR Zuzany Čaputovej, predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára a dočasne povereného predsedu vlády Eduarda Hegera pri príležitosti prvého výročia napadnutia Ukrajiny vojskami Ruskej federácie.

Rusko prestalo rešpektovať medzinárodné právo

Ruská federácia, ktorá je stálym členom Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov, podľa troch našich najvyšších ústavných činiteľov, brutálnou vojenskou agresiou porušila vlastné záväzky a prestala rešpektovať medzinárodné právo, ktorého jedným z pilierov je nedotknuteľnosť hraníc.

Od prvého momentu Ukrajinci pri obrane svojej vlasti preukazujú nesmiernu statočnosť a vytrvalo bránia svoju zvrchovanosť, nezávislosť a územnú celistvosť. S nasadením vlastných životov pevne odolávajú politickým predstavám, ktoré neuznávajú ukrajinský národ, popierajú jeho právo na sebaurčenie a právo rozhodovať o vlastnej budúcnosti,“ píše sa ďalej v spoločnom vyhlásení troch najvyšších ústavných činiteľov, ktorí spolu s partnermi v Európskej únii a spojencami v Severoatlantickej aliancii stoja na strane Ukrajiny a medzinárodného práva.

Vojna je katastrofou pre svet

Žiadna násilná zmena hraníc a vojenskou agresiou dosiahnuté vojenské zisky nemôžu byť podľa nich medzinárodne akceptované, preto naďalej budú podporovať medzinárodné úsilie o stíhanie zločinu agresie, zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov, ktoré sú v tomto konflikte páchané.

Ukrajine budeme aj naďalej poskytovať politickú, diplomatickú, humanitárnu, ekonomickú, ale aj vojenskú podporu a nepoľavíme ani v poskytovaní bezpečného útočiska vojnovým utečencom,“ píše sa v stanovisku Zuzany Čaputovej, Borisa Kollára a Eduarda Hegera.

Táto nezmyselná vojna je podľa nich katastrofou pre Ukrajinu, pre Rusko, pre európsky kontinent, ako aj pre svet ako taký.

V súvislosti s uplynutím prvého roka od začiatku ruskej agresie na Ukrajine ako najvyšší ústavní činitelia Slovenskej republiky vyjadrujeme ľútosť nad tým, že vo vojne umierajú nevinní ľudia, a že osudy preživších sú vojnou trvalo poznačené. Zároveň vyjadrujeme svoje poďakovanie všetkým, ktorí pomáhali a pomáhajú Ukrajine a jej občanom,“ uvádza sa v závere spoločného vyhlásenia.

Viac k témam: Predseda NR SR, Predseda vlády, Prezidentka SR, rusko-ukrajinský konflikt, Severoatlantická zmluva
Zdroj: SITA.sk – Nevyprovokovaná vojenská agresia oživila najhoršie spomienky na vojnové konflikty, vyhlásili Čaputová, Kollár a Heger © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda klame voličov, podľa progresívcov dostali starostovia maďarských strán oveľa menej dotácií než tí koaliční

Koalícia len predstiera záujem o maďarských voličov v snahe pomôcť Pellegrinimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *