Home / SVET / Čína vyzvala na prímerie medzi Ukrajinou a Ruskom, apeluje však na ukončenie západných sankcií

Čína vyzvala na prímerie medzi Ukrajinou a Ruskom, apeluje však na ukončenie západných sankcií

24.2.2023 (SITA.sk) – Čína, ktorá je rozhodným spojencom Ruska, vyzvala na prímerie medzi Ukrajinou a Moskvou a na otvorenie mierových rokovaní. Dvanásťbodový návrh, ktorý v piatok ráno zverejnilo čínske ministerstvo zahraničných vecí, zároveň vyzýva na ukončenie západných sankcií uvalených na Rusko.

Bezpečnosť jadrových zariadení

K opatreniam, ktoré Peking navrhuje, patrí zachovanie bezpečnosti jadrových zariadení, vytvorenie humanitárnych koridorov pre civilistov a zabezpečenie exportu obilia po tom, ako jeho narušenie zvýšilo globálne ceny potravín.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Dialóg a vyjednávania sú jedinou životaschopnou cestou k riešeniu ukrajinskej krízy,“ konštatuje čínsky návrh.

Neposkytuje však detaily o tom, v akej forme by rokovania mali byť, podmienky vyjednávania ani to, ktoré krajiny by sa na nich mali zúčastniť. Konštatuje však, že „Čína je ochotná naďalej zohrávať v tomto ohľade konštruktívnu rolu.

Peking má neutrálny postoj

Hoci Peking hlása, že má neutrálny postoj, zároveň tvrdí, že má neobmedzené vzťahy s Ruskom a odmieta kritizovať jeho inváziu na Ukrajinu a dokonca ju ani za inváziu neoznačuje. Vzhľadom na čínske postoje existujú pochybnosti, či návrh Pekingu má nejakú šancu a či Čína môže byť považovaná za čestného sprostredkovateľa.

Čína sa zdržala štvrtkového hlasovania, keď Valné zhromaždenie OSN schválilo rezolúciu vyzývajúcu Rusko, aby ukončilo boje na Ukrajine a stiahlo svoje sily.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Čínska vláda, Mierové rokovania, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Čína vyzvala na prímerie medzi Ukrajinou a Ruskom, apeluje však na ukončenie západných sankcií © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Litva nabáda ukrajinských mužov na návrat domov, obmedzí im sociálne dávky alebo vydávanie dokladov

Litovská vláda chce nasledovať príklad Poľska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *