Home / EKONOMIKA / Európska komisia navrhla pozastavenie ciel a kvót pri importe z Ukrajiny o ďalší rok, podľa EÚ ide o neoblomnú podporu

Európska komisia navrhla pozastavenie ciel a kvót pri importe z Ukrajiny o ďalší rok, podľa EÚ ide o neoblomnú podporu

23.2.2023 (SITA.sk) – Európska komisia (EK) vo štvrtok navrhla predĺženie pozastavenia uplatňovania dovozných ciel a kvót pri importe z Ukrajiny na trh Európskej únie o ďalší rok. Dočasné zrušenie ciel a kvót je známe ako Autonómne obchodné opatrenia (ATMs).

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ide o pokračovanie neoblomnej podpory ukrajinskej ekonomike zo strany EÚ a pomoc pri zmierňovaní náročnej situácie, ktorej čelia ukrajinskí výrobcovia a exportéri v dôsledku nevyprovokovanej a neodôvodnenej ruskej agresie,“ uviedla EK na svojej internetovej stránke.

Hlavným cieľom týchto krokov je podpora Ukrajine, ale opatrenia zohľadňujú aj obavy niektorých odvetví EÚ. Vzhľadom na významný rast importu časti poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny v roku 2022 obnovené ATMs obsahujú aj mechanizmus na ochranu trhu Únie, ak to bude nutné.

ATMs, ktoré sú v platnosti od 4. júna 2022, mali pozitívny vplyv na obchod Ukrajiny s EÚ. Zabezpečili, že obchodné toky z Ukrajiny do EÚ zostali vlani pozoruhodne stabilné napriek narušeniam spôsobeným vojnou a v protiklade voči všeobecnému trendu silného poklesu celkového obchodu Ukrajiny.

Viac k témam: Colné poplatky, Import, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinská ekonomika
Zdroj: SITA.sk – Európska komisia navrhla pozastavenie ciel a kvót pri importe z Ukrajiny o ďalší rok, podľa EÚ ide o neoblomnú podporu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *