Home / SLOVENSKO / S akými oknami znížite svoje výdavky za vykurovanie?

S akými oknami znížite svoje výdavky za vykurovanie?

21.2.2023 (SITA.sk) – Ak patríte k tým ľuďom, ktorí hľadajú možnosti, ako by mohli vo svojej domácnosti efektívne minimalizovať náklady na vykurovanie, poradíme vám, skontrolujte si okná. Práve tadiaľ uniká pomerne veľké množstvo energie. Najjednoduchšia a často aj najrýchlejšia cesta, ako ušetriť za vykurovanie, je práve výmenou starých okien za nové.

Problém s nadmerným únikom tepla cez okná sa však netýka iba starších domov, ale aj novostavieb s nedostatočne tesniacimi oknami. Vymeňte okná za okná INCON a výrobca vám garantuje až 30 % úspory energie za vykurovanie. V prípade, že takúto úsporu nedosiahnete, rozdiel vám INCON zaplatí.

Kedy okná vymeniť?

Výmena okien je nevyhnutná najmä vtedy, keď:

sú okná zničené alebo je ich profil prehnutý či inak poškodený,
chcete znížiť účty za vykurovanie,
sa cez staré okná šíri do interiéru priveľa hluku z exteriéru,
okná dobre netesnia,
sa okná ťažko otvárajú či zatvárajú,
sa staré okná rosia v medzisklennom priestore,
plánujete kompletnú rekonštrukciu staršej nehnuteľnosti.

Okná, ktoré sa nerosia

Rozdiely medzi starými oknami, bežnými novými oknami a oknami INCON sú väčšie, než by ste si mysleli. „Overili sme si, že aj keď okná od rôznych výrobcov papierovo (certifikátmi) preukazujú rovnaké vlastnosti, v skutočnosti je medzi nimi veľký rozdiel. To sa týka životnosti, ovládania, ale hlavne úspor energie. Staré alebo nekvalitné okná spôsobujú veľké úniky tepla, krútia sa, majú nevyhovujúce kovanie aj tesnenia, a navyše sú často zle namontované. V rodinnom dome sa tak zbytočne stratí takmer polovica, v byte dokonca aj viac ako polovica tepla,“ zdôrazňuje Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti INCON. Rozdiely medzi oknami dokáže odhaliť aj termokamera. Tú však doma nepotrebujete. Netesnosti a horšia kvalita okien sa prejaví ich zarosením. S oknami INCON však problémy s rosením mať nebudete! Navyše si s nimi zvýšite komfort bývania i celkovú energetickú efektívnosť stavby.

Ako zbytočne neprichádzať o teplo

Nie je okno ako okno. Ich správny výber je preto nesmierne dôležitý. Okná INCON sú špičkovej kvality, majú dlhú životnosť, výborné tepelnoizolačné vlastnosti i kvalitné zasklenie a kovanie. Na nové okná nemusíte dlho čakať, doma ich budete mať už do 2-4 týždňov (v závislosti od zvolenej farby) a výrobca sa postará aj o odbornú montáž. Investícia do okien tejto značky sa vám vráti už od 8 rokov. Komplexnú ponuku okien, vchodových dverí a posuvných systémov z PVC, hliníka aj dreva si môžete pozrieť i vyskúšať v showroomoch INCON po celom Slovensku, prípadne si môžete ponuku vyžiadať aj online. Ak sa rozhodnete pre rekonštrukciu domu, ktorej súčasťou bude i výmena okien, môžete požiadať o štátny príspevok. Dotácia na obnovu domu sa môže vyšplhať do výšky až 19 000 eur.

Úspory energie za vykurovanie až 38 %

Výmena okien prináša reálne úspory, čo si môžeme ukázať na konkrétnom príklade. Rodinný dom v Žilinskom kraji s rozlohou 180 m2 bol postavený v roku 2005 a majitelia sa vtedy rozhodli investovať do plastových okien s profilom 70 mm a dvojsklom. Okná im slúžili dobre a boli spokojní. „Naši susedia však začali postupne okná na svojich domoch meniť. Najskôr sme si hovorili, že ide o zbytočnú investíciu, ale keď nám potom ukázali ich vyúčtovanie za elektrinu a plyn, zmenili sme názor. Dnes sme za to radi, pretože vzhľadom na súčasnú situáciu máme náskok, stavebný aj finančný,“ hovorí majiteľ rodinného domu. V roku 2021 tak pristúpili k výmene okien. Zvolili si plastové okná INCON Komfort EVO s rozšírenou stavebnou hĺbkou 82 mm a trojsklom. Toto okno obsahuje o 25 % viac materiálu ako bežné plastové okno, preto sa nekrúti a nedá sa ľahko vypáčiť. Uzavretá rámová výstuha zvyšuje pevnosť rámov a podporuje stabilitu okien, hlbšie uloženie skla obmedzuje rosenie. Jeho súčasťou je aj stredové tesnenie a tri tesniace roviny, vďaka čomu okno poskytuje vynikajúcu tepelnú a akustickú izoláciu. Majitelia touto výmenou dosiahli úspory energie za vykurovanie vo výške až 38 %. Výmena okien sa im vyplatila a rodina dokázala ušetriť nemalú čiastku v rozpočte svojej domácnosti.

Viac informácií získate na www.incon.sk

Informačný servis

Viac k témam: okná, PR, Vykurovanie
Zdroj: SITA.sk – S akými oknami znížite svoje výdavky za vykurovanie? © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *