Home / SVET / Záchranné operácie po zemetrasení pokračujú už len v dvoch tureckých provinciách

Záchranné operácie po zemetrasení pokračujú už len v dvoch tureckých provinciách

19.2.2023 (SITA.sk) – Turecko ukončilo záchranné operácie vo väčšine provincií, ktoré začiatkom februára zasiahlo ničivé zemetrasenie.

Riaditeľ tureckého úradu pre riadenie núdzových situácií (AFAD) Yunus Sezer informoval, že pátranie pokračuje len v provinciách Hatay a Kahramanmaraş v zhruba 40 budovách a do nedele večera by tento počet mal klesnúť. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Počet obetí sa ešte zvýši

Zemetrasenie s magnitúdom 7,8 zasiahlo nielen juhovýchodné Turecko, ale aj severnú Sýriu. Vyžiadalo si už viac 45-tisíc mŕtvych.

Tento počet sa však pravdepodobne ešte zvýši, keďže otrasy len v Turecku zničili zhruba 345-tisíc bytov a mnoho ľudí je v oboch krajinách nezvestných.

USA posielajú milióny dolárov

Do Turecka v nedeľu pricestoval americký minister zahraničia Antony Blinken, ktorý absolvoval let vrtuľníkom nad jednou z najhoršie postihnutých provincií. Počas návštevy americko-tureckej leteckej základne Incirlik oznámil ďalšiu pomoc v hodnote 100 miliónov dolárov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii (fotografie)

Päťdesiat miliónov dolárov je v núdzových utečeneckých a migračných fondoch a 50 miliónov dolárov predstavuje humanitárna pomoc, informuje agentúra AP. Už krátko po zemetrasení americký prezident Joe Biden oznámil pomoc pre Turecko a Sýriu v objeme 85 miliónov dolárov.

Viac k témam: Zemetrasenie, Zemetrasenie v Turecku a Sýrii
Zdroj: SITA.sk – Záchranné operácie po zemetrasení pokračujú už len v dvoch tureckých provinciách © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina ako terorista a Západ ako sponzor terorizmu. Kremeľ podľa ISW využíva napätie po tragédii v Moskve

Piatkový útok na Crocus City Hall, ku ktorému sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát, neprežilo prinajmenšom 143 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *