Home / EKONOMIKA / Zamestnaní utečenci z Ukrajiny prispievajú rastu slovenskej ekonomiky, ukázala analýza

Zamestnaní utečenci z Ukrajiny prispievajú rastu slovenskej ekonomiky, ukázala analýza

15.2.2023 (SITA.sk) – Utečenecká kríza pre ruskú inváziu na Ukrajinu ovplyvňuje aj slovenskú ekonomiku. Ako ďalej vo svojej analýze uvádza Inštitút finančnej politiky (IFP) pri rezorte financií, trh práce absorboval koncom minulého roka 15-tisíc ukrajinských občanov a v aktuálnom roku to môže byť ďalších 5-tisíc. Zapĺňajú sa najmä pracovné miesta, ktoré domáci nedokážu dlhodobejšie obsadiť.

Pomalší nábeh zamestnanosti

Údaje o zamestnaných ukrajinských utečencoch v Česku a Poľsku podľa analýzy naznačujú, že u nás je nábeh zamestnanosti pomalší a počet zamestnaných na obyvateľa viac ako o polovicu menší.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Asi polovica pracujúcich bude postupne Slovensko opúšťať a celkový počet sa ustáli na 12-tisíc ľudí. Pri daných počtoch nezamestnaných utečencov by sa celková miera nezamestnanosti zvýšila o 0,3 percentuálneho bodu, čo je asi 10-tisíc nezamestnaných.

Absorpčná kapacita trhu

Pri aktuálnom odhade zamestnávania migrantov z Ukrajiny sa nezaplnia celkové voľné pracovné miesta ani na polovicu.

Z aktuálneho počtu voľných pracovných miest na Slovensku podľa profesií a očakávaného počtu zamestnaných sa podľa IFP javí, že absorpčná kapacita trhu práce je dostatočná. Utečenci z Ukrajiny zaplnia len zlomok otvorených pozícií.

„Odhliadnuc od vyšších investícií a exportov sa už len vďaka vyššej spotrebe tovarov a služieb zamestnaných utečencov rast HDP Slovenska v najbližších rokoch zvýši o dodatočných 0,2 percentuálneho bodu,“ uvádza sa v analýze IFP.

Pozitívne efekty zo zamestnania utečencov

Podporená ekonomická aktivita sa tiež vráti do štátnej kasy vo forme daní a odvodov každoročne vo výške 0,1 % HDP.

Pozitívne efekty zo zamestnania utečencov na verejné financie budú trvalejšieho charakteru, kým prvotné fiškálne náklady do výšky 0,3 % HDP po roku 2023 takmer úplne odznejú. Celkový pozitívny vplyv na slovenskú ekonomiku aj verejné financie je však možné ešte dodatočne zvýšiť.

Ďalší potenciál potvrdzuje aj situácia v susedných krajinách, kde zamestnávajú na obyvateľa niekoľkonásobne vyšší počet utečencov. K vyššiemu počtu zamestnaných utečencov, ako aj cudzincov v našej ekonomike, by prispelo podľa IFP odbúranie zbytočne dlhých čakacích lehôt, nadbytočných potvrdení, či zníženie poplatkov.

Viac k témam: Analýza, Nezamestnanosť v SR, rusko-ukrajinský konflikt, Slovenská ekonomika, Utečenecká kríza
Zdroj: SITA.sk – Zamestnaní utečenci z Ukrajiny prispievajú rastu slovenskej ekonomiky, ukázala analýza © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *