Home / SVET / Rusko plánuje v Moldavsku štátny prevrat maskovaný za protesty, tvrdí prezidentka

Rusko plánuje v Moldavsku štátny prevrat maskovaný za protesty, tvrdí prezidentka

13.2.2023 (SITA.sk) – Rusko plánuje v Moldavsku štátny prevrat, ktorý zahŕňa útoky na vládne budovy a branie rukojemníkov. Ako referuje web Kyiv Independent, v pondelok to povedala moldavská prezidentka Maia Sandu.

Moskva má podľa nej v pláne vynútiť si zmenu moci v Moldavsku „násilnými akciami maskovanými ako protesty takzvanej opozície“, pričom do týchto aktivít chce Rusko zapojiť aj cudzincov najatých na vykonávanie podvratných akcií. Tie by mohli „režírovať“ štátni príslušníci Ruska, Bieloruska, Srbska a Čiernej Hory.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Sandu dodala, že ďalším cieľom ruského plánu je využiť Moldavsko vo vojne proti Ukrajine. Zároveň ubezpečila, že štátne bezpečnostné agentúry pracujú na tom, aby zabránili týmto provokáciám a udržali situáciu pod kontrolou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň vyhlásil, že ukrajinská rozviedka zachytila ruské plány na destabilizáciu politickej situácie v Moldavsku a prevzatie moci v tejto krajine.

Viac k témam: Protesty, rusko-ukrajinský konflikt, Štátny prevrat
Zdroj: SITA.sk – Rusko plánuje v Moldavsku štátny prevrat maskovaný za protesty, tvrdí prezidentka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia, zadržala podozrivého muža s výbušninou (video)

K incidentu došlo v čase zvýšeného napätia na Blízkom východe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *