Home / SLOVENSKO / Hlas-SD buď podľa Naďa tlačí NATO do vojny s Ruskom, alebo sú odborne a geopoliticky stratení

Hlas-SD buď podľa Naďa tlačí NATO do vojny s Ruskom, alebo sú odborne a geopoliticky stratení

11.2.2023 (SITA.sk) – Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) buď tlačí NATO do vojny s Ruskom, alebo sú v strane tak odborne a geopoliticky stratení, že namiesto jasného stanoviska zverejnia čokoľvek, aj absolútnu a nebezpečnú hlúposť.

Hlas sa chce vyhnúť stanovisku

Uviedol to v sobotu na sociálnej sieti dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď v reakcii na stanovisko strany Hlas-SD, v ktorom sa uvádza, že darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine musí byť kolektívnym rozhodnutím spojencov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podľa Naďa je možné, že Hlas-SD sa chce alibisticky vyhnúť jasnému stanovisku, že Ukrajine pomáhať nechcú a „sú len ďalšiu trápnou bábkou kľačiacou pred ich pánom a chlebodarcom Putinom.“ Šéf rezortu obrany hovorí, že si stanovisko prečítal „s obrovským prekvapením až zhrozením.

Hlas-SD a jeho šéf Peter Pellegrini podľa neho nie sú žiadnou alternatívou do vlády. „Okrem korupčných káuz ich totižto diskvalifikuje aj nezodpovedná rusofilná zahraničná politika,“ dodal Naď.

Vývoz stíhačiek MiG-29

Hlas-SD požaduje, aby akákoľvek vojenská pomoc Slovenskej republiky pre Ukrajinu spĺňala dve základné podmienky – nesmie byť ohrozená obranyschopnosť samotnej SR a pomoc musí byť súčasťou kolektívneho rozhodnutia na úrovni NATO a Európskej únie. Týka sa to aj vývozu stíhačiek MiG-29.

Zároveň vyzvala povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby okamžite zastavil dobrodružnú politiku hazardu s bezpečnosťou vlastných občanov. Heger podľa strany svojimi verejnými vyjadreniami v súvislosti s dodaním stíhačiek MiG 29 na Ukrajinu pripomína zúfalého politika, ktorý sa snaží prekryť vlastné zlyhania doma pseudopísaním veľkých dejín v zahraničí.

Takáto spasiteľská politika posúva Slovensko bližšie ku vojnovému konfliktu a ohrozuje občanov Slovenskej republiky,“ uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Heger počká na oficiálne stanovisko

Eduard Heger v sobotu v relácii Sobotné dialógy Rádia Slovensko povedal, že počká na oficiálne stanovisko ústavných právnikov k dodaniu stíhačiek MiG-29 Ukrajine, na základe ktorého bude ďalej postupovať. Ústavní právnici musia posúdiť, či má vláda v poverení na takýto krok kompetencie, alebo nie.

Podľa neho rozhodnutie o poskytnutie vojenskej pomoci Ukrajine je autonómnym rozhodnutím každej krajiny a nie kolektívnym súhlasom spojencov v rámci NATO.

Zdôraznil, že prípadná dodávka stíhačiek MiG-29 Ukrajine by nijako neohrozila obranyschopnosť Slovenska, pretože tieto bojové lietadlá sú už mesiace vyradené, uzemnené a Slovensko na ne nemá náhradné diely. Opravovali ich ruskí technici, s ktorými už naša krajina nechce spolupracovať. Zároveň by sme za tento dar Ukrajine dostali peniaze z európskeho mierového nástroja.

Viac k témam: Minister obrany SR, Opozícia, Politická kríza, pomoc Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt, stíhacie lietadlá MiG-29
Zdroj: SITA.sk – Hlas-SD buď podľa Naďa tlačí NATO do vojny s Ruskom, alebo sú odborne a geopoliticky stratení © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nový predseda Hlasu Šutaj Eštok už nebude pôsobiť na poste generálneho manažéra strany

Čoskoro plánuje ohlásiť meno osoby, ktorá by ho na tomto poste mohla nahradiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *