Home / EKONOMIKA / Heger očakáva od Sme rodina návrh na získanie finančných prostriedkov na obedy zadarmo, opäť zdôraznil nesúhlas so zavedením

Heger očakáva od Sme rodina návrh na získanie finančných prostriedkov na obedy zadarmo, opäť zdôraznil nesúhlas so zavedením

11.2.2023 (SITA.sk) – Poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) očakáva, že hnutie Sme rodina príde s návrhom, z akých finančných prostriedkov chce vykryť náklady na školské obedy zadarmo. Povedal to sobotu v relácii Sobotné dialógy Rádia Slovensko.

Zdôraznil, že s návrhom na opätovné zavedenie obedov zadarmo z dielne Sme rodina nesúhlasil, pretože toto opatrenie nie je kryté v rozpočte. Poslanci podľa neho išli sami proti tomu, čo predtým schválili v štátnom rozpočte, keďže teraz navyšujú schválené výdavky. Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár avizoval, že navrhnú osobitný bankový odvod. Heger reagoval, že s tým súhlasiť nebude.

Bankový odvod

Pripomenul, že v roku 2020 podpísal ako minister financií so Slovenskou bankovou asociáciou memorandum o porozumení, ktoré ukotvilo zavedenie novej schémy namiesto bankového odvodu. Štát dostal od bánk miliardu eur pre Rozvojový fond Slovenska.

Časť z týchto peňazí už bolo použitých, napríklad na investíciu automobilky Volvo pri Košiciach. Na margo toho, že jeho stranícky šéf Igor Matovič (OĽaNO) obedy zadarmo podporoval a on s nimi nesúhlasí, odpovedal, že to, že sú v jednej strane, neznamená, že musia mať na všetko rovnaký názor.

Premiér nechcel bližšie konkretizovať, kde vidí svoju politickú budúcnosť a reagoval, že všetko povie v pravý čas. Teraz sa chce sústrediť na prácu predsedu vlády a na Plán obnovy. Vyzdvihol, že sa ide vybudovať 12-tisíc miest pre deti v materských školách a od roku 2025 by už malo byť už v škôlkach miesto pre každé dieťa vo veku od troch rokov.

Dodal, že infláciu sa podarilo zraziť pod desať percent a rast reálnych miezd začne predbiehať infláciu. „Intervenciou sa nám podarilo, že občania budú zarábať viac,“ podčiarkol Heger.

Korektné vzťahy

K výroku povereného ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislava Káčera, ktorý vyvolal tento týždeň vlnu diskusií, sa nechcel vyjadrovať. Podľa neho už bolo povedané všetko a pokladá to za uzavretú vec. Minister má naďalej jeho dôveru. Zdôraznil, že vzťahy s Maďarskom sú korektné, profesionálne a dobré.

„Chcem upokojiť všetkých občanov, že vzťahy medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou sú veľmi dobré, čo potvrdzuje aj niekoľko mojich rozhovorov s Viktorom Orbánom počas posledného samitu, kde sme sa tejto témy ani raz nedotkli,“ doplnil Heger. Rastislav Káčer v diskusnej relácii televízie Markíza odpovedal na otázku, či v najbližších rokoch hrozí, že sa Maďarsko dopracuje k územným nárokom na Slovensko.

„Keby bol býval Vladimír Putin úspešnejší a dnes ho máme na východných hraniciach, myslí si, že takýmto nárokom by sme už dnes priamo čelili, bohužiaľ,“ povedal Káčer.

Viac k témam: Dotácie, Materské školy, Obedy zadarmo, Premiér Slovenskej republiky, Verejné financie, Základné školy, Zákon o pomoci v hmotnej núdzi
Zdroj: SITA.sk – Heger očakáva od Sme rodina návrh na získanie finančných prostriedkov na obedy zadarmo, opäť zdôraznil nesúhlas so zavedením © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Fico po rokovaní na ministerstve investícií skritizoval predchádzajúce vlády a pripomenul dôležitosť európskych zdrojov (video)

Slovensko ako členský štát Európskej únie podľa neho môže čerpať významné finančné objemy z európskych fondov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *