Home / SLOVENSKO / Súdy povolili reštrukturalizáciu firmám s majetkom za takmer pol miliardy eur, zachrániť sa chce Arca Investments i Dedoles

Súdy povolili reštrukturalizáciu firmám s majetkom za takmer pol miliardy eur, zachrániť sa chce Arca Investments i Dedoles

11.2.2023 (SITA.sk) – Súdy povolili v minulom roku reštrukturalizáciu firmám hospodáriacim s majetkom za vyše 476 mil. eur. To je skoro o tretinu viac, ako dosahovali aktíva spoločností, ktorým súdy povolili reštrukturalizáciu v roku 2021.

Viac ako 80 % pritom pripadá na holding Arca Investments, respektíve s ňou prepojené firmy. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Finstat.

Firmy zamestnávajú vyše tisíc ľudí

Do reštrukturalizácie v uplynulom roku vstúpilo celkovo 26 subjektov, skoro tri štvrtiny v prvom polroku. Uvedené firmy zamestnávajú bezmála 1 200 ľudí.

„K najvýznamnejším zamestnávateľom, ktorým súdy povolili reštrukturalizáciu, patrí trenčianska stavebná firma Protron, elektrotechnická spoločnosť SEZ Krompachy, ale predovšetkým Dedoles, ktorý sa orientuje na pestrofarebnú módu s insitnými motívmi,“ uvádza Finstat.

Vývoj je rôznorodý

Vývoj počtu reštrukturalizácií je v poslednom období rôznorodý. Pred rokmi povoľovali konkurzné súdy desiatky reštrukturalizácií ročne.

Tento inštitút sa však nezriedka zneužíval, a preto štát novelou konkurzného zákona na konci roka 2016 sprísnil jej podmienky, v dôsledku čoho sa počty reštrukturalizácií v nasledujúcich rokoch prudko prepadli. V roku 2019 dosiahli historicky najnižšiu úroveň.

Viac k témam: Firmy, Reštrukturalizácia, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Súdy povolili reštrukturalizáciu firmám s majetkom za takmer pol miliardy eur, zachrániť sa chce Arca Investments i Dedoles © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *